Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Schadevergoeding voor pgb-houders en hulpverleners

16 september 2015 Ronny Vink Geen reacties

Houders van een persoonsgebonden budget (pgb) en zorgverleners die bij de nieuwe manier van betalen door de Sociale Verzekeringsbank financiële schade hebben geleden, krijgen een schadevergoeding. De overheid trekt tussen de 15 en de 20 miljoen euro uit voor de nieuwe regeling, schrijft staatssecretaris Van Rijn van Vws in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de regeling hoeft de budgethouder zo min mogelijk gegevens aan te leveren. Verder moet de regeling recht doen aan de aard en de omvang van de problematiek van de budgethouder. Daarnaast zal voor budgethouders en zorgverleners waarvan het nadeel (aantoonbaar) aanzienlijk hoger is dan de vastgestelde vergoedingen, worden gekeken naar de persoonlijke situatie.

Betalingen stabiel
Het betalen van declaraties blijft, aldus Van Rijn, stabiel: 95 procent declaraties wordt binnen de afgesproken 10 werkdagen uitbetaald, bijna 91 procent van de urgente betalingen wordt binnen 3 dagen uitgekeerd. De bereikbaarheid van de Sociale verzekeringsbank is zoals afgesproken en het aantal dagelijkse meldingen bij budgethoudersvereniging Per Saldo en de Helpdesk Zorgaanbieders blijft beperkt, schrijft Van Rijn in zijn brief, die te vinden is op de site van de overheid.

Voor de schadevergoeding was een drempel bedacht van minstens 66 euro schade. In Rtl Nieuws zei Van Rijn dat hij nog eens gaat kijken naar de hoogte van de vergoeding, en naar de mogelijkheid om die drempel te verlagen, zodat ook mensen die minder schade hebben geleden, compensatie kunnen krijgen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!