Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Schadevergoeding voor geboorte gehandicapt meisje

13 december 2010 Door de redactie Geen reacties

Het Universitair Ziekenhuis (UZ) Brussel moet een schadevergoeding van 400.000 euro betalen aan de ouders van een meisje dat werd geboren met een handicap. De ouders hadden prenataal onderzoek in het ziekenhuis gedaan waaruit bleek dat het kind geen handicap zou hebben.

Opmerkelijk is dat ook het kind, dat intussen al is overleden, een schadevergoeding krijgt toegekend. Het meisje had het zeldzame syndroom van Sanfilippo dat zich kenmerkt door gedragsproblemen.

De ouders lieten in maart 1999 hun ongeboren kind op aanraden van de gynaecoloog onderzoeken op het syndroom, zo schrijft de krant De Morgen. De moeder had door een erfelijke ziekte al een dochter met een handicap.

Het Universitair Ziekenhuis van Brussel gaat waarschijnlijk in cassatie tegen de uitspraak. Het ziekenhuis heeft in een reactie op de media-aandacht benadrukt dat de foutieve uitslag uitzonderlijk was en "er geen reden is tot ongerustheid over de betrouwbaarheid van pre-natale testen in het algemeen. Dit neemt niet weg dat spijts alle voorzorgen die worden genomen, een test nooit helemaal sluitend is."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!