Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Schadevergoeding geëist wegens bewerkte foto op internet

1 mei 2013 Door de redactie Geen reacties

Ouders van een man met Down syndroom uit Nashville, Tennessee, hebben in een rechtszaak schadevergoeding geëist van diverse organisaties en mensen die een bewerkte foto van hun zoon op internet hebben gezet.

De foto stamt uit 2004, toen Adam Holland 17 was. Hij werd gefotografeerd tijdens een creatieve les. Hij lacht naar de fotograaf, en houdt een tekening omhoog. Diezelfde foto troffen de ouders zowat tien jaar later aan op allerlei plekken op het Internet, met telkens weer andere teksten erin geplaatst. Zoals een radiostation in Florida, dat de foto gebruikte met de tekst: 'Achterlijk nieuws' erin. Op een andere website werd de foto te koop aangeboden met de tekst Voortbrenger van zwakzinnigheid. En op foto-site Flickr had een man uit Minnesota als tekst op Adams tekening gezet: I got a boner (een boner is zowel een blunder als een stijve piemel).

Angst en stress
De ouders zijn nu een rechtszaak begonnen tegen de eigenaar van het radiostation, de firma die 'grappige' foto's verkoopt en tegen de man die de foto veranderde en gebruikte op Flickr. Tijdens de rechtszaak vorige week zei de advocaat van de familie dat het plaatsen van het misvormde portret ernstige angst en stress heeft veroorzaakt, en dat de familie 18 miljoen dollar schadevergoeding eist.

"Je kunt niet zo maar iemands zijn foto gebruiken, en hem voorzien van mensonterende teksten," zei de advocaat. Hij wees erop dat de wet achterloopt op de ontwikkelingen in de moderne technologie, en dat de familie hoopt op een uitspraak die daar verandering in brengt. Zij waren geen andere rechtszaken tegengekomen over een individu met een beperking, wiens imago online zo was beschadigd.

Lees meer op de site van Disabilityscoop

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!