Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Schaamte en verdriet over baby met Down

4 juli 2012 Door de redactie Geen reacties

Regisseur Ange Wieberdink filmde haar vriendin Saadet tijdens het eerste levensjaar van haar zoon Dereijza. Hoewel Saadet ouders van kinderen met een beperking begeleidt, was ze volstrekt niet voorbereid op de handicap van haar eerste kind. Hij heeft Down syndroom. Zij en haar man Cem vertellen in Wieberdinks film Toch naar buiten openhartig over hun teleurstelling, verdriet, schaamte en schuldgevoel: Waarom heb ik zo’n kind, wat heb ik verkeerd gedaan?"

Het kost Saadet zichtbaar moeite om liefde te voelen voor het kleine jongetje dat ook nog eens weigert om voldoende te eten. Vader Cem verwoordt het zo: “Er zit altijd wel koude lucht tussen ons.” Vooral de deur uit gaan, en zich met haar kind blootstellen aan de blikken van vreemden, kost Saadet grote moeite. Als ze dan eenmaal ‘toch naar buiten’ zijn gegaan met hun kind, is dat een mijlpaal.

Bruiloft
Ook de introductie van Dereijza in de familie, tijdens een bruiloft, is zo’n mijlpaal. Vader: “Je bent niet echt trots als je met je kind met Down naar een bruiloft gaat.” Toch krijgt Saadet oog voor hoe de familie tegen haar kind aankijkt: “Eerst dacht ik: ze doen alsof. Maar toen ik zag hoe ze met hem bezig waren en hoe ze hem knuffelden, vroeg ik me af waarom ik dat zelf niet kon.” Als Dereijza wegens zijn slechte eten een sonde in de neus  moet, durft ze opnieuw niet met hem naar buiten, omdat de handicap door de sonde nog zichtbaarder wordt.

Buren
Ondertussen groeit het jongetje door. De buren zijn gek op hem, en willen graag oppassen. Langzaam krijgt eerst vader, en dan moeder, oog voor de moeite die hun zoon doet om het leven in te stappen, voor zijn lachjes, zijn schrik als ze een beetje op hem mopperen, zijn leuke dingen. En ja, ze gaan weer naar buiten, ze wandelen langs de rivier met hun jongetje in de buggy.
De film eindigt zoals hij begon: met een klingelende mobile boven een wiegje. Daar ligt dan het nieuwe zusje van Dereijza in.

Toch naar buiten. Een film van Ange Wieberdink. De film heeft ondertiteling in het Nederlands, Turks, Engels en Arabisch. Een productie van Ziezo, prijs  15,50 euro.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!