Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Samenzijn met en zonder beperking in duurzame wijk van Amsterdam

14 maart 2019 Door de redactie Geen reacties

In Amsterdam-Noord wordt momenteel gebouwd aan de nieuwe duurzame wijk Buiksloterham. Hier komen onder andere drie woontorens met 138 appartementen waarvan er 24 zijn gereserveerd voor Philadelphia. Het is de bedoeling dat de nieuwe wijkbewoners – zowel met als zonder verstandelijke beperking - straks gaan samenwerken op een duurzame manier. | Foto Philadelphia Zorg

Locatiemanager van Philadelphia Zorg Mariska van Cutsem (op de foto rechts) werkt hard mee aan dit project. “Alle bewoners gaan met elkaar samenwerken en iedereen zet zijn eigen talent in. Niemand kijkt naar of iemand een beperking heeft; het gaat erom wie je bent. In deze wijk gaan we weer terug naar het samenzijn, het samen ondernemen en voor elkaar zorgen.”

Kennismaken
Dit proces zal niet vanzelf gaan en daarom is Mariska blij met de samenwerkingspartners. Om voor de cliënten van Philadelphia de overstap naar zo’n hippe en bijzondere wijk soepel te laten verlopen, zijn studenten van Hogeschool Inholland ingeschakeld. Zij onderzoeken de vraagstukken die deze nieuwe woonvorm oplevert en geven advies voor oplossingen. Een communicatiestudent richt zich bijvoorbeeld op het kennismaken van de Philadelphiabewoners met de wijk. Hoe doe je dat zonder stigma? Hoe meng je oude en nieuwe bewoners met elkaar?


Begeleiding
Daarnaast zal er ook begeleiding aanwezig zijn in de woontorens. “Elk appartementencomplex heeft een algemene ruimte en daar is in ieder geval overdag een begeleider aanwezig. Die is daar voor de ondersteuning, maar ook om de verbinding te leggen met de andere bewoners”, legt Mariska uit. “Hij of zij gaat gesprekken aan en ik hoop dat er zo vonkjes ontstaan, initiatieven voor verbinding. Dat de begeleider bijvoorbeeld weet dat één cliënt altijd te veel eten kookt en dat er een oude man is die moeite heeft om ’s avonds het eten op tafel te krijgen. Dat soort dingen.”

De toekomstige Philadelphiabewoners in de nieuwe wijk krijgen ook DigiContact. Daarmee kunnen ze 24 uur per dag via beeldbellen op momenten dat ze het zelf nodig hebben contact zoeken met een begeleider.


Duurzaam
Buiksloterham wordt de eerste circulaire wijk van Amsterdam, ontwikkeld door woningbouwcorporatie De Alliantie. Zo zijn de toiletten aangesloten op een innovatief vacuümsysteem, kun je je was (laten) doen in de gemeenschappelijke wasmachineruimtes en staat het opnieuw gebruiken van materialen, energie en water voorop.

Philadelphia-cliënt Rekha (op de foto links) kijkt erg uit naar de oplevering van haar nieuwe appartement. Het liefst zou ze tegen de bouwvakkers willen zeggen dat ze een beetje moeten opschieten. De bouw is wat vertraagd, maar naar verwachting is haar appartement eind 2019 klaar.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!