Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Samenwerking voor diagnostiek bij jonge kinderen met problemen

12 februari 2013 Door de redactie Geen reacties

Om sneller te achterhalen welke problemen er spelen bij zeer jonge kinderen, hebben drie Utrechtse organisaties in de geestelijke gezondheidszorg (Altrecht ggz), verstandelijk gehandicaptenzorg (Reinaerde) en jeugdhulp (Trajectum) een aanmeldpunt vroegdiagnostiek voor kinderen van 0 tot 5 jaar geopend. Ouders en verwijzers kunnen daar snel terecht met vragen over de ontwikkeling of het gedrag.

Ouders en verwijzers bewandelen soms een lange, moeizame weg voordat zij bij de juiste plek terecht kunnen voor advies en diagnostiek. Ouders kunnen nu zelf of samen met hun huisarts een beroep doen op de expertise van de medewerkers van het Aanmeldpunt vroegdiagnostiek. Een screeningsteam, bestaande uit zorgprofessionals van de drie aangesloten instellingen, zit klaar om snel advies en diagnostiek te bieden.

Spraak en taal
Wanneer kinderen problemen vertonen op meerdere ontwikkelingsgebieden
zoals het maken van contact, ontwikkeling van spraak, taal en motoriek maar ook de mogelijkheden tot leren en het gedrag, kunnen ouders en of verwijzers contact opnemen met het aanmeldpunt. Nadat de hulpvraag van de ouders en of de verwijzer helder is wordt deze besproken in het screeningsteam. Zij brengen vervolgens een advies uit dat kan variëren van een eenmalig gesprek tot een verwijzing voor een diagnostisch traject bij een van de deelnemende zorginstellingen.

Informatie op www.aanmeldpuntvroegdiagnostiek0-5jaar.nl Het werkgebied van het Aanmeldpunt vroegdiagnostiek is de regio Midden en West Utrecht.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!