Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Samenwerking bij onderzoek naar doofblindheid

28 september 2011 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Bartiméus, specialist op het gebied van visuele beperkingen, en de Rijksuniversiteit Groningen gaan intensiever samenwerken op het gebied van doofblindheid. Nieuw gezamenlijk onderzoek moet de participatie van mensen met doofblindheid verbeteren.

Bartiméus en de Rijksuniversiteit Groningen onderzoeken sinds 2008 samen hoe de communicatie met kinderen en volwassenen met aangeboren doofblindheid is te verbeteren. De Rijksuniversiteit Groningen heeft de enige leerstoel doofblindheid ter wereld, geleid door prof.dr Marleen Janssen. Bartiméus heeft een eigen expertisecentrum doofblindheid. Door de krachten te bundelen willen Bartiméus en de Rijksuniversiteit Groningen een antwoord vinden op vragen uit de praktijk.

Isolement
De belangrijkste vraag is: wat is er nodig om ervoor te zorgen dat kinderen en volwassenen met doofblindheid en hun ziende en horende communicatiepartners elkaar echt begrijpen? Door middel van evidence based interventies moet in de toekomst voorkomen worden dat personen met doofblindheid in een isolement verkeren, nauwelijks weet hebben van de wereld om hen heen en moeite hebben om zich te uiten.

Uiteindelijk doel van de kennisdeling is

  • betere dienstverlening aan mensen met doofblindheid
  • betere opleiding van professionals
  • betere ondersteuning van personen met doofblindheid en hun betrokkenen
  • en een beter beleid in praktijkorganisaties.

Meer informatie over de samenwerking op de website van de Rijksuniversiteit Groningen

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!