Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Samenwerken met politie bij uitbuitingsproblematiek van jongeren met verstandelijke beperking

2 juli 2024 Redactie Klik Geen reacties

Het Landelijk Kenniscentrum LVB, het Nederlands Jeugdinstituut en het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie hebben de handreiking ‘Werken aan een goede samenwerking tussen zorgprofessionals en politie’ gemaakt.

Het overkoepelende onderwerp is uitbuitingsproblematiek – zowel seksueel als crimineel –  waar vooral jongeren met een licht verstandelijke beperking extra kwetsbaar voor zijn.

De aanpak van uitbuiting vraag om samenwerking in het zorg- en veiligheidsdomein, ook bij melden en aangifte doen. In de praktijk blijkt die samenwerking vaak als lastig te worden ervaren. Daarom is die handreiking gemaakt, vol met handvatten om die hobbels te slechten. 

De handreiking geeft een goed beeld van de actuele kennis over uitbuitingsproblematiek en gaat in op wat werkt in de aanpak van uitbuiting. Per beroepsgroep zijn tips te vinden, zodat je snel kunt zien wat je zelf kunt doen en wat je van de ander kunt verwachten.  |

De nieuwe handreiking ‘Werken aan een goede samenwerking tussen zorgprofessionals en politie’ is online te downloaden. Deze uitgave maakt deel uit van een serie handreikingen rond uitbuitingsproblematiek. De overige uitgaven worden nog herzien en zullen naar verwachting begin 2026 verschijnen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!