Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Samen werken aan een fijn leven voor mensen met beperking

1 november 2017 Door de redactie Geen reacties

Vorig jaar juli is de Kwaliteitsagenda Gehandicaptenzorg gelanceerd voor verbetering van de gehandicaptenzorg en om te werken aan een fijn leven voor mensen met een beperking. Een nieuwe stap in dit proces is de website ikdoemee.nl. Hierop kan iedereen met een beperking zijn verhaal of droom delen.

De website is woensdag 1 november bij Middin in Rijswijk gelanceerd tijdens een bijeenkomst over kwaliteitsverbetering in de gehandicaptenzorg. De campagne is ontwikkeld door Vilans in samenwerking met cliënten, professionals, verwanten en met Ieder(in), Lfb, Lsr, KansPlus, Igz, het Zorginstituut, Mee, Nvavg, Vgn, V&Vn en het ministerie van Vws. Het is het vervolg op de website samensterkvoorkwaliteit die begin juli van start is gegaan.

Verhalen
De verhalen en de belevingswereld van mensen met een beperking vormen de rode draad op www.ikdoemee.nl. Samen met de andere partijen uit de driehoek (ouders/familie en zorgprofessionals) laten de cliënten zien wat er zoal gebeurt om hun wensen uit te laten komen.

Zo wil de bijna 30-jarige
Jolanda met het syndroom van Down heel graag zelf koken. Ze vindt dat haar moeder zich te veel zorgen om haar maakt. Want koken, dat kan ze best wel alleen.

En
Vincent, die spastisch is, zou het liefst elke dag in een bubbelbad gaan. Dat ontspant zijn spieren en daarna voelt hij zich als herboren. Maar ja… elke dag in bad, daarvoor heeft hij de hulp van anderen nodig. En die hebben het ook zo druk.

Hulpmiddelen
De site laat zien dat loont om het gesprek aan te gaan over wat je wensen en behoeften zijn. Het is de bedoeling dat er steeds meer verhalen in de vorm van blogs en vlogs op komen te staan. Ook bevat de website verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen om wensen uit te laten komen. Zoals een werkblad Dromen waarmaken, of een werkboek Het is mijn leven!

De kwaliteitsagenda
De Kwaliteitsagenda Gehandicaptenzorg gaat over vijf onderwerpen:
• Leef je leven - Versterken van de positie van de cliënt
• Passende zorg - Cliënten met bijzondere zorg- en ondersteuningsvragen
• Tijd voor zorg - Toegeruste, betrokken professionals
• Vaker luisteren - Bestuurders leiden met visie en bevorderen samenwerking
• Samen vernieuwen - Transparantie, (technologische) innovatie

Vertegenwoordigers van mensen met een beperking, familie en vrienden, professionals en zorgaanbieders hebben de kwaliteitsagenda met elkaar gemaakt. De belangrijkste vraag was: Wat heeft iemand met een beperking nodig om een fijn leven te leiden, zoveel mogelijk mee te doen in de maatschappij en de dingen te doen die zij belangrijk en leuk vinden?

De vijf thema’s uit de kwaliteitsagenda zijn ook terug te vinden op de site
www.ikdoemee.nl. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar verhalen of hulpmiddelen rond het thema Vaker luisteren. Hoe pakken anderen dat aan? En op welke manier kan dat in het zorgplan van een cliënt terugkomen?

Zorgorganisaties kunnen
een inspiratiebox aanvragen of de onderdelen los downloaden. Zo zijn er onder meer Praatkaarten, om het gesprek tussen mensen met een beperking, familieleden en professionals te stimuleren. Zo proberen ze samen de kwaliteit van de zorg en de kwaliteit van leven van iemand met een beperking te verbeteren.

Door die ervaringen met anderen te delen, wordt het voor hen misschien makkelijker hun wensen kenbaar te maken.

Aan de website
www.ikdoemee.nl is een Twitter- en een Facebook-account gekoppeld, beide vindbaar onder @fijnleven.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!