Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Samen aan de slag om werkervaring op te doen

30 maart 2015 Door de redactie Geen reacties

Het Fonds verstandelijk gehandicapten wil dit jaar werkervaring organiseren voor minstens 70 mensen met een verstandelijke beperking. Het stimuleringsprogramma WerkErvaring 2015 is bestemd voor projecten waarbij een zorginstelling of patiëntenvereniging - samen met een reguliere werkgever – werkervaring realiseert voor mensen met een verstandelijke beperking, die daarbij worden gesteund door mensen zonder handicap.

Dat kan een medewerker zijn van het betreffende bedrijf maar ook een vrijwilliger of een student. Het duo voert samen de werkzaamheden uit. Doel van het programma is om bedrijven de kwaliteiten van mensen met een beperking te laten ervaren. Projectadviseur Sara van der Weerd: "Wij doen dit vanuit de overtuiging dat werk bijdraagt aan een fijn leven, aan ontwikkeling en aan zelfwaardering. Doordat mensen met en zonder beperking elkaar ontmoeten en samen aan de slag gaan krijgen ze oog voor elkaars talenten."

Vooroordelen
Veel werkgevers zijn onzeker over het in dienst nemen van mensen met een beperking. Ze kennen de regels niet, zijn bang voor extra kosten, hebben vooroordelen. Maar als ze die drempels hebben genomen, komen het plezier, het vertrouwen en de positieve kijk op de mogelijkheden. "Ook voor degenen die de persoon met een beperking bijstaan, is het een waardevolle ervaring. Zij ontdekken mogelijkheden in mensen, over wie zij voorheen vooroordelen hadden. Veel mensen met een verstandelijke beperking zijn onvoldoende toegerust voor een (reguliere) baan. Als ze ervaring kunnen opdoen, vergroot dat hun kans op werk, en verbetert de beeldvorming van werkgevers over hen," vertelt Sara van der Weerd.

Per project stelt het fonds maximaal € 5.000 beschikbaar.
Kijk voor informatie en de voorwaarden op www.fondsverstandelijkgehandicapten.nl/speciale-programmas

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!