Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

's Heeren Loo start onderzoeksdatabank gehandicaptenzorg

28 oktober 2014 Door de redactie Geen reacties

In een nieuwe Cliënten DataBank (Cdb) verzamelt de 's Heeren Loo Zorggroep de geanonimiseerde gegevens uit de zorgdossiers van bijna 10.000 cliënten met een verstandelijke beperking. Met deze eerste aanzet wil de zorgorganisatie universiteiten van betere onderzoeksgegevens over de gezondheid van cliënten voorzien. De bedoeling is de databank verder uit te bouwen in samenwerking met andere zorginstellingen in Nederland.

De verwachting is dat er zo een schat aan waardevolle informatie voor wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling beschikbaar komt. Kees Erends (foto), lid van de Raad van Bestuur van de 's Heeren Loo Zorggroep, merkte als voormalig arts verstandelijk gehandicapten al hoeveel gezondheidsproblemen er bij cliënten spelen, en hoe weinig informatie daarover was. Hij is een van de initiatiefnemers van de databank: "We hebben binnen onze organisatie een kleine 10.000 cliënten. Maar als je aan mij vraagt hoeveel mensen last hebben van dementie of overgewicht, en hoeveel cliënten we hebben met het Prader Willi syndroom, dan kan ik daarop geen antwoord geven. Ik hoop dat er door de nieuwe databank meer kennis wordt opgebouwd over de gezondheidsproblemen en syndromen van onze cliënten."

Informatie van cliënten van's Heeren Loo wordt op dit moment opgeslagen in afzonderlijke systemen en bestanden, waaronder het Elektronisch Cliënten Dossier en diverse medische systemen. Al deze systemen worden de komende jaren gekoppeld aan het Cdb. De informatie in de databank zal niet te herleiden zijn naar individuele cliënten.

De ontwikkeling van de databank gebeurt in samenwerking met de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam, de Rijksuniversiteit Groningen en Furore Informatica BV. Lees hier meer over de Cliënten Databank van 's Heeren Loo of bekijk een filmpje.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!