Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

’s Heeren Loo schiet noodlijdend Arduin te hulp

14 november 2018 Door de redactie Geen reacties

De Zeeuwse zorgorganisatie Arduin draait al jaren verlies. De kleinschaligheid waar Arduin vroeger om geroemd werd, werkt nu juist in het nadeel. Vorige maand zocht de organisatie al samenwerking met enkele andere Zeeuwse gehandicaptenorganisaties, en nu moet de grote landelijke speler ’s Heeren Loo soelaas bieden, meldt Omroep Zeeland.

Volgens Gerton Heyne, interim-directeur bij Arduin, is voor de samenwerking met ’s Heeren Loo gekozen, omdat zij precies kon bieden waar Arduin om zat te springen. Zo was er direct personeel beschikbaar dat kan meehelpen in de zorg, maar ook meedenkt over het personeelsbeleid.

Opnamestop
Dat de situatie bij Arduin echt nijpend is, werd in september duidelijk. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd oordeelde toen dat zorgverleners op de locatie Aagtekerke niet in staat zijn om Bopz-gerelateerde zorg te bieden en gaf daarom het bevel tot een opnamestop voor cliënten die deze zorg nodig hebben. Daarnaast moesten cliënten die er al verbleven herplaatst worden.

Arduin gaf destijds aan de samenwerking te zoeken met andere zorgaanbieders in Zeeland om de schaarse expertise te delen.
Omroep Zeeland meldde dat het ging om Tragel, Gors en Zuidwester en er werd vooral gekeken hoe de partijen gezamenlijk specialistische zorg konden regelen, zoals een EMDR-therapeut, om zo de zorg kwalitatief beter te krijgen.

Oorzaken problemen
Omroep Zeeland bracht na gesprekken met de directie, bewoners, familieleden, en (oud-)medewerkers van Arduin in kaart waarom de problemen juist bij deze zorgaanbieder zo groot zijn. Zij vonden er vijf oorzaken voor.

  1. Kleinschaligheid is nu onbetaalbaar (vooral vervoer is een forse verliespost)
  2. Miljoenen minder voor de zorg
  3. Personeelstekort (juist in kleine teams op kleine locaties is er een groot probleem wanneer er een vacature is en er ook een personeelslid ziek wordt)
  4. Drastische ingrepen (kleinere locaties werden verruild door grotere, zowel voor dagbesteding als woningen; dit legde veel stress bij bewoners en personeel)
  5. De crisis ontploft (vicieuze cirkel: verhuizingen, reorganisatie, bezuinigingen, personeelstekort leiden tot nog meer ziekteverzuim etc).


Een overname door ’s Heeren Loo is nog niet aan de orde, aldus Heyne. Het gaat stap voor stap, men is nu met Aagtekerke bezig, waar de nood het hoogst is. Daarna volgen andere locaties. De interim-directeur verwacht aan het eind van het jaar meer te kunnen zeggen over hoe het verder moet met Arduin, dan is er een nieuw huisvestingsplan gemaakt, samen met ’s Heeren Loo.  |

Op
de website van Omroep Zeeland staat een filmpje waarin enkele medewerkers aan het woord komen over de werksituatie.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!