Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

’s Heeren Loo ondersteunt cliënten met complexe zorgvraag bij zorgboerderijen van Boer en Zorg

22 mei 2018 Door de redactie Geen reacties

Steeds meer mensen met een (lichte) verstandelijke beperking wonen, logeren of hebben dagbesteding op een zorgboerderij. Dankzij de samenwerking van ’s Heeren Loo met Coöperatie Boer en Zorg kunnen cliënten voortaan specialistische behandeling krijgen op de zorgboerderij.

De circa 130 zorgboerderijen van Boer en Zorg in Overijssel, Gelderland, Utrecht en Flevoland kunnen sinds 7 mei gebruikmaken van de kennis en expertise van de ruim 800 behandelaren die werken voor ’s Heeren Loo Advisium. Daarnaast gaan beide partijen kennis uitwisselen en gaat ’s Heeren Loo scholing geven. Ook bekijken ze of cliënten er echt op hun plek zijn, want soms blijkt wonen, werken of dagbesteding bij ’s Heeren Loo toch beter bij iemand te passen. Of juist andersom, dat iemand uit de instelling beter past op de zorgboerderij.

De meeste cliënten met een (lichte) verstandelijke beperking die op een zorgboerderij wonen, logeren of dagbesteding hebben, maken gebruik van een persoonsgebonden budget zonder behandeling. Er is ook een groep cliënten met een complexere zorgvraag die wel behoefte aan behandeling heeft. Dit loopt via de Wet langdurige zorg (Wlz). ’s Heeren Loo Advisium kan deze Wlz-behandeling verlenen.

De zorgboerderij is populair. Niet zo vreemd, want het is er kleinschalig, persoonlijk, rustig en het werk biedt cliënten structuur, waarbij ze echt meedoen in de maatschappij. In de laatste jaren is het aantal cliënten op zorgboerderijen dan ook flink toegenomen. Er wonen ruim 10.000 cliënten op ongeveer 1.100 zorgboerderijen in Nederland, en iedere cliënt is anders. Voor complexe zorgvragen kunnen de zorgboeren van Boer en Zorg voortaan terecht bij ’s Heeren Loo Advisium.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!