Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

’s Heeren Loo breidt proef met wasbare inco’s uit

19 juni 2024 Redactie Klik Geen reacties

Twee jaar geleden is ’s Heeren Loo in Apeldoorn gestart met een proef met wasbaar incontinentiemateriaal. Het doel is om van jaarlijks 1450 incontinentieluiers per cliënt naar slechts 10 luiers te gaan. Is dit dé manier om de almaar groeiende afvalberg aan luiers tegen te gaan? Als het aan ’s Heeren Loo ligt wel.

In Nederland worden steeds meer wegwerpluiers gebruikt. Kinderen worden steeds later zindelijk, waardoor ze langer gebruikmaken van luiers. En tegelijkertijd vergrijst ons land, waardoor er ook een grotere vraag naar incontinentieluiers ontstaat. Hoewel er al jaren wasbare alternatieven op de markt zijn, blijft een grote doorbraak uit. 

Speciale wasmachine
Maar niet bij ’s Heeren Loo. Twee jaar lang is daar op de locatie in Apeldoorn getest met wasbare luiers, in samenwerking met Priovention. Zij leveren de luier, in de vorm van een soort comfortabele onderbroek. Het wassen van de luiers gebeurt nu nog in een speciale wasmachine op een testlocatie van de rioolwaterzuivering in Apeldoorn, maar de ambitie is om dat in de toekomst op eigen terrein te kunnen doen. Ze zijn er bij ’s Heeren Loo content mee en gaan de wasbare luiers op meer locaties gebruiken.

Afvalberg tegengaan
Het HUMAN-programma ‘Wat houdt ons tegen’ besteedde onlangs aandacht aan de ‘luiercrisis’ en looft het initiatief van ’s Heeren Loo om de afvalberg tegen te gaan. Ook een grote kinderopvanglocatie heeft aangegeven de wasbare luier te willen gaan gebruiken, eerst in een pilot. Wie weet trekt dit andere organisaties ook over de streep.  |

Kijk de tv-uitzending terug op HUMAN.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!