Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ruim helft zorgprofessionals krijgt niet de vakantie waar men recht op heeft

26 juni 2018 Door de redactie Geen reacties

Zorgprofessionals zouden volgens de cao’s in de zomer drie weken aaneengesloten vakantie moeten kunnen opnemen, inclusief het weekend ervoor en erna. Toch lukt dat slechts 39 procent, zo blijkt uit een peiling van Zorg in Actie. Voor en na de vakantie moet het merendeel extra diensten draaien om het vakantierooster rond te krijgen. Bijtanken voor wat nieuwe energie is er zo niet bij, aldus de actiegroep van ruim 30.000 medewerkers in de zorg.

De enquête voor de leden van Zorg in Actie werd ingevuld door 2244 personen. Bijna de helft van hen (46 procent) moet een weekend inleveren en komt zo niet aan de volle drie weken. En voor 15 procent van de zorgprofessionals geldt dat zij in de zomer slechts twee weken vakantie op kunnen nemen.

Werkdruk
Uit de toelichting bij de antwoorden komt naar voren dat er mensen in de zorg werken die nog nooit langer dan twee weken achter elkaar vakantie hebben kunnen opnemen, waaronder medewerkers die al tien tot vijftien jaar zorgprofessional zijn.

De actiegroep spreekt van een zorgwekkend signaal. Vakantie heb je nodig om op adem te komen, zeker in een sector waarin het ziekteverzuim al erg hoog is met een gemiddelde van 6,5 procent (met uitschieters tot 12 procent) en de werkdruk onverminderd hoog blijft.

Facebookgroep
Zorg in Actie is een Facebookgroep voor zorgprofessionals uit alle sectoren van de zorg en werd op 14 maart opgericht door Marijke Volgers, naar voorbeeld van POinactie. De groep vindt dat er iets moet gebeuren als we in Nederland goede zorg willen blijven geven. Daarom hamert Zorg in Actie op

  • naleving van de cao’s
  • vermindering van de werkdruk
  • en hogere salarissen.   |


Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!