Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Roze bril nodig voor begeleiders verstandelijk gehandicaptenzorg

22 september 2014 Door de redactie Geen reacties

Je bent begeleider in de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Het valt je op dat in de groep soms harde grappen over homo´s worden gemaakt. Je ziet dat cliënt Arjan zich dan gelijk terugtrekt. Wat doe je? Zeg je er iets van? Of ben je bang om zelf voor homo te worden aangezien? Met het project 'Begeleiding zonder stempel' willen belangen- en kennisorganisaties begeleiders helpen bij de ondersteuning van lesbische, homo-, bi- en transseksuele (lhbt) mensen met een verstandelijke beperking.

Uit onderzoek en uit de praktijk blijkt dat in de ondersteuning van deze cliëntengroep nog veel te verbeteren valt. Het project is bedoeld om begeleiders en instellingen te helpen een 'roze bril' op te zetten, en een homovriendelijke cultuur binnen zorgorganisaties te bevorderen.

Het project bestaat uit het verzamelen van al bestaand materiaal over seksuele diversiteit, en die zo nodig aan te passen. Het materiaal is ondergebracht in de digitale instrumentenbox 'Begeleiden met een roze bril,' die nu nog wordt uitgetest. Meer materialen en methodes zijn welkom.

Ambassadeurs gezocht
Onderdeel van het project is ook het verzamelen van positieve ervaringen in de zorg bij het begeleiden met een 'roze bril'. Daarvoor worden ambassadeursduo's ingezet, bestaande uit een lhbt-cliënt en zijn of haar begeleider.

Materiaal inbrengen en aanmelden als ambassadeursduo kan bij Hilair Balsters van Vilans, h.balsters@vilans.nl.
Lees meer op de site van het Kennisplein gehandicaptensector.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!