Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Roman over wees met verstandelijk beperkte broer

24 augustus 2022 Door de redactie Geen reacties

Wat als je ouders plotsklaps overlijden en jij de zorg krijgt voor je jongere broertje en je andere broer die een verstandelijke beperking heeft? Marike Vierstra schrijft in haar roman ‘Wat beweegt de brommerpiloot’ over de 18-jarige Nelly die dit overkomt en een bijzondere tocht maakt op haar Puch op zoek naar oplossingen.

Na de dood van haar beide ouders door een verkeersongeluk is verdriet niet het allereerste waarvan Nelly wakker ligt. De vraag is eerder hoe het verder moet. Wie zal er voor haar twee broers opkomen, van wie er één verstandelijk beperkt is?

De lezer volgt het geworstel van Nelly, die zichzelf ziet als ‘de jongste bejaarde van Nederland’. Haar omgang met buren, familieleden, voogden, een notaris en haar vriend, een kunstacademiestudent, neemt absurde trekken aan vanwege alle bochten waarin ze zich moet wringen om zonder haar ouders een goed bestaan op te bouwen, ook voor haar broers. Wat er uiteindelijk toe leidt dat ze op haar pas aangeschafte brommertje, dat niet harder kan dan 50 kilometer per uur, helemaal naar Zuid-Frankrijk rijdt.

De roman speelt zich af in de jaren zeventig en is, behalve een ode aan de inmiddels verdwenen Puch, ook een verhaal over veerkracht, verteld met liefde voor degenen die het stempel ‘uitzondering’ dragen.  |

Wat beweegt de brommerpiloot. Door Marike Vierstra. Uitgeverij De Meent. Prijs € 22,50.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!