Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Rolstoelmat en transporteerbaar bedhekje: betaalbare hulpjes dankzij uitvinderswedstrijd

29 augustus 2016 Door de redactie Geen reacties

De uitvinderswedstrijd Design with a Heart, opgezet door de Belgische afdeling van Handicap International, heeft opnieuw weer een aantal mooie hulpmiddelen opgeleverd.

De hulpmiddelen maken het leven van mensen met een beperking makkelijker. Natuurlijk bestaan er al veel hulpmiddelen, maar deze zijn vaak duur of niet aangepast aan persoonlijke behoeftes. Op de onderstaande foto’s een paar winnaars.

opklapbare_voetplaat.jpg

Opklapbare voetplaat
Voor mensen in een rolstoel die opnieuw leren lopen, kan de vaste voetplaat behoorlijk in de weg zetten. Frank maakte voor zijn vrouw Ingrid daarom een veilige opklapbare voetplaat die zij zelf kan bedienen.


confettimachine.jpg

Confettimachine
De 9-jarige Lylou heeft een neuromusculaire aandoening, waardoor bepaalde eenvoudige bewegingen niet mogelijk zijn. Omdat zij ook wel eens confetti wilde strooien met carnaval, bedacht jaar vader David een confettimachine, die Lylou zelf kan bedienen.

rolstoelmat.jpg

Rolstoelmat
Marc rijdt altijd met rolstoel zijn aangepaste inloopdouche in. Wel vervelend dat de natte banden sporen door het hele huis nalaten. Daar bedachten Howest-studenten de rolstoelmat voor, eigenlijk meer een platform. De rolstoel rijdt het platform op en vervolgens draai je de wielen helemaal voor- of achteruit. De rollen zijn bekleed met textiel die het water opnemen.

bedhekje.jpg

Bedhekje
Thuis heeft de ernstig meervoudig beperkte Gilles een aangepast bed waar hij niet uit kan vallen. Op vakantie was veilig slapen lastig. Daarom bedacht zijn vader Olivier een transporteerbaar en aanpasbaar bedhekje. Het is in de lengte en breedte verstelbaar, waardoor het aan elk bed aangepast kan worden.

boekensteun.jpg

Boekensteun
Nettes moeder is bijna helemaal verlamd. Ze leest graag, maar een boek vasthouden is onmogelijk. Ook een bladzijde omslaan is moeilijk, maar daarvoor ontwierp Nettes vader jaren terug al een leesstok met antislip aan het uiteinde. De 12-jarige Nette bedacht een boekensteun die niet alleen het boek op zijn plaats houdt, maar er ook voor zorgt dat het op de juiste pagina open blijft. Nette won hiermee de publieksprijs.


Alle uitvindingen, ook de niet-winnende, zijn te vinden op de site van Handicap International.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!