Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Rode cijfers bij steeds meer organisaties in de gehandicaptenzorg

28 juni 2023 Door de redactie Geen reacties

De financiële zorgen in de gehandicaptensector nemen toe, meldt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Van de 38 bij haar gesloten zorgaanbieders schrijven er 11 rode cijfers; dit is ruim een verdubbeling van het aantal dat al jaren redelijk stabiel bleef.

De VGN analyseerde de laatste jaarcijfers van de aangesloten zorgaanbieders, die in totaal goed zijn voor twee derde van de sectoromzet. Volgens de branchevereniging doen niet alle organisaties het slecht, maar de partijen die wel winst maken, zien hun resultaat halveren.

Oorzaken
Volgens de VGN zijn er verschillende oorzaken voor de financiële malaise in de sector:

  • Hoge inflatie
  • Inkoop van energie
  • Situatie op de vastgoedmarkt
  • Hogere loonkosten door inzet van personeel niet in loondienst
  • Beleid rondom inkoop van langdurige zorg.

Dit laatste punt houdt in dat er te weinig rekening wordt gehouden met oplopende kosten, waardoor de tarieven voor 2024 voor veel zorgorganisaties te laag zijn.

‘Dringend actie nodig’

VGN-directeur Theo van Uum vindt het hoog tijd om de noodklok te luiden, want ondanks dat de sector altijd veel veerkracht heeft laten zien, is er nu echt hulp van buiten nodig. Gebeurt dat niet, dan is de kans reëel dat diverse zorgaanbieders ermee op moeten houden. “Er is dringend actie nodig van onder andere het Rijk en zorgkantoren, want hun beleid staat op dit moment haaks op wat de gehandicaptenzorg nodig heeft”, zo stelt Van Uum.

Bij zorgorganisatie Pluryn herkennen ze zich wel in het beeld dat de VGN schetst. Haar jaarrekening over 2022 toont een nettoverlies van 5,7 miljoen euro. De belangrijkste oorzaken voor het verlies bij Pluryn in 2022 zijn de verminderde instroom van cliënten, niet-kostendekkende tarieven, hoge kosten voor inhuur zzp’ers door hoog verzuim en de krappe arbeidsmarkt en hoge energiekosten/inflatie.

Zorgaanbieder Alliade, ook aangesloten bij de VGN, is een van de organisaties die wel een positief resultaat haalde over 2022. Het hogere resultaat over dat jaar is vooral te danken aan de verkoop van vastgoed. Toen tijdens de coronapandemie bleek dat werken op afstand voor kantoorpersoneel heel goed uitpakte, is na de coronatijd besloten nieuw beleid te maken. Medewerkers kunnen nu meer vanuit huis werken en dat werd ook gedaan. Daarom kon Alliade een aantal kantoorpanden verkopen, omdat die niet meer nodig waren.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!