Waar mensen werken wordt gepraat. Gelukkig maar, want het is één van onze belangrijkste communicatiemiddelen. Je bereidt je voor op een gesprek, of dat nou de overdracht is of een teamvergadering, vaak door met anderen erover te praten. Als je collega iets doet wat jij niet begrijpt, dan bespreek je dat vaak ook eerst met een andere collega. Je wilt graag weten wat die ervan vindt, of die collega ook dezelfde ervaring heeft.Door Mark Rieff, Illustratie Josje van Koppen
Je collega beaamt niet alleen wat je vertelt, maar zegt dat die ene collega dat altijd doet en bij iedereen. In plaats van het met de collega te bespreken waarover je vraagtekens hebt, besluit je eerst je andere collega's te bevragen. Zij blijken het met je eens te zijn en benoemen nog meer zaken die zij vreemd vinden.
Iedereen heeft een mening
Plotseling blijkt iedereen een mening te hebben over je collega en weet jou in geuren en kleuren daarover te vertellen. Je toch al niet zo positieve beeld van je collega wordt nog slechter en al snel betrap je jezelf erop dat jij ook aan anderen verhalen over haar vertelt. Verhalen waarvan je niet weet of ze waar zijn...
Samenwerking onder druk
In plaats van je oorspronkelijke vraagtekens met je collega te bespreken, ben je (onbewust) deel gaan nemen aan het roddelen over je collega. De samenwerking met je collega komt onder druk te staan. Meestal is het in dit stadium dat de leidinggevende pas ziet wat er aan de hand is. De samenwerking op locatie verloopt stroef en er zijn groepjes binnen het team.
Bespreek het direct!
Als leidinggevende in de zorg heb ik ervaringen uit eerste hand wat roddelen in teams kan aanrichten. Zeker als er langdurig geroddeld wordt op een locatie kunnen onderlinge verhoudingen zo verstoord raken dat van een gezonde samenwerking geen sprake meer is. Zelfs als het roddelen vermindert of verdwijnt blijven de onderlinge verhoudingen 'beschadigd'. Voorkomen is in deze beter dan genezen. Dus als je collega iets doet wat jij niet begrijpt, bespreek dat dan direct met die collega!
Leestip
Op www.managementsite.nl staat een artikel over roddelen als bind- en machtsmiddel. Er staan adviezen in voor leidinggevenden om 'bindende prijsroddel te bevorderen en destructieve lasterroddel in te dammen'. Het is een verkorte versie van een hoofdstuk uit 'The Civilized Organization van John Benjamins Publishing Company.
Rubriek Leiding geven, Klik 5 van 2013.Mark Rieff schrijft daarin over zijn werk als leidinggevende van een woonvoorziening voor jongeren met een beperking.