Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Robotje leert cliënten omgaan met piekergedrag

16 juli 2019 Door de redactie Geen reacties

De Academische Werkplaats Bartiméus - Vrije Universiteit Amsterdam doet onderzoek naar de inzet van een robotje om mensen met een visuele en een lichte tot matige verstandelijke beperking beter te leren omgaan met piekergedrag. De eerste ervaringen zijn positief.

De proef wordt uitgevoerd bij een zorgcentrum van Bartiméus in Doorn. De deelnemers maken er kennis met Bart, een robot van 70 centimeter hoog die kan praten en bewegen. Bart is speciaal voor deze interventie ontwikkeld door een samenwerking van Bartiméus, VU Amsterdam en de TU Eindhoven. De robot wordt aangestuurd vanachter een laptop door een onderzoeker.

Oplossingen
Robotje Bart gaat in gesprek met een deelnemer over een probleem dat hij heeft en dat hij daardoor piekert. Hij vraagt de deelnemer om mee te denken over oplossingen voor dat piekeren. De interventie kent een aantal terugkerende strategieën om met het piekeren om te gaan. De deelnemers oefenen deze samen met Bart. Ze krijgen een adviserende rol en worden zo op een ongedwongen manier gestimuleerd om te praten over gevoelens en emoties.

Tussen januari en maart heeft een kleine groep bewoners van Bartiméus meegewerkt aan het onderzoek door gesprekken met Bart te voeren. Ze deelden zelf soms ook persoonlijke verhalen en ze leefden oprecht mee met het robotje, stelt Bartiméus. Op basis van verzamelde vragenlijsten en observaties van de gesprekken wordt nu onderzocht of de deelnemers minder zijn gaan piekeren, want dat is uiteindelijk de doelstelling van de interventie.

De data-analyse is inmiddels afgerond. De resultaten worden in het najaar verwacht.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!