Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Robothond en -kat bij kinderen met een ernstige meervoudige beperking

21 oktober 2020 Door de redactie Geen reacties

“Het is erg ontroerend om te zien wat deze interactieve knuffels teweeg brengen bij kinderen met een ernstige meervoudige beperking. Er is maar weinig dat hen meer activeert dan de elektronische kat en de hond,” vertelt begeleidster Erica van Wendel van Expertisecentrum het Boemeltje in Meppel, onderdeel van zorgorganisatie Cosis.

De zachte interactieve knuffels in de vorm van een robothond en een robotkat reageren op aanraken, beweging en geluid. De groep waarbij Erica in het Boemeltje werkt, is een testlocatie voor het project 'Digitale zorg Kind Jeugd en Gezin' bij Cosis, en kreeg de knuffels om mee te experimenteren.

Erica: “Ik werk in een groep met kinderen met een ernstige meervoudige beperking. Veel kinderen hier brengen de dag liggend of zittend door en zijn voor de verzorging volledig van anderen afhankelijk. Veel kinderen zitten in een eigen wereld. Het is vaak een enorme zoektocht om iets te vinden dat hen daar uit haalt of even afleidt op een moment dat ze zich niet prettig voelen. Met de komst van de interactieve hond en de kat ging er voor ons als begeleiding een wereld open omdat ze de wereld voor de meeste kinderen ook openden.”

Effect
Het was zo’n enorm succes dat ze de robotknuffels mochten houden. “Bij Wyneke bijvoorbeeld: zij is bijna doof en bijna blind en zeer in zichzelf gekeerd. Toen we de hond bij haar op schoot zetten leefde ze helemaal op. Ze had zichtbaar plezier en was voor haar doen erg actief. Het was een ontroerend moment,” vertelt Erica.

“Dat zoiets schijnbaar simpels zo’n ongelooflijk effect kan hebben. Bij een jongen die het erg moeilijk vindt om alleen te zijn, zorgt de kat voor een veilig gevoel en aangenaam gezelschap. Een andere jongen heeft vaak een vrij heftige huilbui, waarvan wij de oorzaak maar zelden weten. We legden de kat naast hem neer en hij was gelijk getroost.”

Er zijn diverse webshops waar je een robothond of –kat voor circa €150,- kunt kopen. Meer informatie of vragen over de inzet van robotdieren binnen Cosis via cosislabs@cosis.nu.

Thea Braun van Eureka, het expertisecentrum zorgtechnologie en innovatie van zorgorganisatie ASVZ legt in een filmpje uit hoe de robothond en –kat werken:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/MCs8FR9Op7I" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!