Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

‘Robot vervangt medewerker niet, maar ondersteunt juist’

16 november 2022 Door de redactie Geen reacties

Om de werkdruk in de gehandicaptenzorg te verlichten, maken steeds meer zorgorganisaties gebruik van technologische oplossingen. Dat doet ook de relatief kleine zorgaanbieder Profila Zorggroep. Bij activiteitencentrum Robijn in Rotterdam is sinds twee jaar robot Sara te vinden, die de medewerkers ondersteunt bij de zorg voor (oudere) cliënten met een verstandelijke beperking.

Een aantal medewerkers stond niet meteen te juichen toen Sara haar opwachting maakte, maar inmiddels is iedereen om, zo is te lezen op de website van Profila. De organisatie heeft onderzoek gedaan naar de inzet van de robot en daaruit komt naar voren dat Sara echt bijdraagt aan het in stand houden en verbeteren van cognitieve functies bij cliënten. En de robot kan het werk van het zorgpersoneel inderdaad leuker en lichter maken.

Medewerker Emmy, die voor Profila betrokken is bij de Innovatie Impuls, geeft aan dat Sara er niet is om zorgpersoneel te vervangen, maar juist om hen te ondersteunen. Ze geeft als voorbeeld de spagaat waar een collega in zat: er moest een handwerkactiviteit worden gedaan met een groep cliënten, maar tegelijkertijd ook een bewegingsactiviteit met één cliënt. Sara kon de bewegingsactiviteit overnemen, zodat de medewerker de handen vrij had voor het handwerken met de groep.

Na twee jaar is Profila helemaal om: Sara krijgt er meer taken bij, nu zij een waardevolle aanvulling is gebleken. De robot wordt vast onderdeel van het dagprogramma bij Robijn. En er komt een tweede robot op een andere locatie. “Ze is de ideale assistent die nooit ziek is.”  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!