Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Robot Phi moet welzijn van cliënt en medewerker verbeteren

26 september 2016 Door de redactie Geen reacties

Er wordt al jaren gepraat over de inzet van robots in het dagelijks leven, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Philadelphia is nu de eerste zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking die een sociale robot test op enkele locaties.

De organisatie benadrukt dat het om een sociale robot gaat, genaamd Phi. Die kan dus niet afwassen, stofzuigen of was opvouwen, maar wel reageren op emoties van mensen. Hoe meer aandacht cliënten haar geven, hoe beter zij deze mensen leert kennen en daarop in kan spelen.

Enkele voorbeelden van wat Phi kan:

  • Muziek luisteren met iemand en daarop reageren
  • Sporten
  • Spelletjes doen
  • Aansporen om medicijnen op tijd in te nemen
  • Uitleggen hoe iets werkt en dat desgewenst steeds herhalen.

Wensen
De proef met Phi bij Philadelphia wordt gedaan met software op maat, die is geprogrammeerd op basis van wensen die cliënten, medewerkers en verwanten hebben geuit. De zorgorganisatie wil met de test bekijken of en hoe de inzet van de sociale robot de zorg kan verbeteren. Phi moet het welzijn van zowel cliënten als medewerkers verbeteren door het bieden van meer persoonlijke aandacht en ondersteuning bij beweging, beleving, zorgen en wonen.

Philadelphia hoopt dat zoveel mogelijk andere zorgaanbieders willen samenwerken om de sociale robot nog beter te maken. “We kunnen veel van elkaar leren en hoeven niet allemaal het wiel steeds opnieuw uit te vinden”, aldus projectleider innovaties Xenia Kuiper.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!