Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Reuven Feuerstein ('iedereen kan leren') overleden

2 mei 2014 Door de redactie Geen reacties

In Jerusalem is dinsdag 29 april de bekende ontwikkelingspsycholoog Reuven Feuerstein overleden. Hij is 93 jaar geworden. Hij is de bedenker van onder meer het 'Instrumentaal verrijkingsprogramma,' waarmee kinderen met (ernstige) ontwikkelingsstoornissen hun verstand beter leren gebruiken. Zijn overtuiging was dat iedereen – hoe ernstig gehandicapt ook – zich kan ontwikkelen.

Feuerstein werd geboren en groeide op in Roemenië. In de Tweede wereldoorlog vluchtte hij naar Palestina. Daar werkte hij met joodse kinderen die de holocaust hadden overleefd. Hij pakte na de oorlog zijn studie klinische psychologie weer op in Geneve, waar hij sterk werd beïnvloed door de ontwikkelingspsycholoog Jean Piaget.

Iedereen kan leren
Feuerstein heeft wereldwijd ruim 60 jaar aan de weg getimmerd met zijn opvatting dat iedereen kan leren, ook mensen van wie wordt aangenomen dat ze een veel te laag Iq hebben om iets te kunnen leren. Feuerstein beschouwde intelligentie als een spier. Als je die traint, ontwikkelt hij zich. En als je er niks mee doet, dan slinkt hij.

Uitgedaagd
Een andere gedachte van hem: kinderen met verstandelijke beperkingen moeten net zozeer worden uitgedaagd als leeftijdgenootjes zonder beperking. Ook de hersens van een kind met een verstandelijke beperking zijn als een spier, en ook die moet worden getraind, omdat iedereen recht heeft op ontwikkeling. Ontwikkelen lukt alleen als je wordt uitgedaagd om net iets meer te ondernemen dan je al kunt. Je moet je inspannen om verder te komen. Feuerstein ontwikkelde allerlei instrumenten om die inspanning op de juiste manier te leveren, en om mensen met enorme angsten voor drempels, te motiveren dingen te helpen doen waarvan ze denken dat ze het toch niet kunnen.

Boek
In het vorig jaar verschenen boek Worden wie je bent worden de denkbeelden van Reuven Feuerstein glashelder uitgelegd met veel voorbeelden van mensen die met zijn methodes verder zijn gekomen in het leven.

Worden wie je bent, door Marijn de Wit. Een uitgave van het Feuerstein centrum Nederland, te bestellen op www.feurstein.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!