Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Reportage over sterfgeval in Gelderse instelling

9 december 2014 Door de redactie Geen reacties

In oktober 2014 overleed een 63-jarige bewoonster van het Hietveld (Pluryn), zorginstelling voor mensen met een licht verstandelijk beperking en complexe gedrags- en psychiatrische problemen. Het televisieprogramma Dit is de dag – onderzoek, besteedde maandag 8 december uitgebreid aandacht aan het sterfgeval. De bewoonster zou 1,5 dag voor haar dood omver zijn geduwd door een medebewoonster, en werd de volgende ochtend levenloos in bed aangetroffen. Het ziekenhuis waar ze heen werd gebracht, wilde geen verklaring van natuurlijke dood afgeven.

In het programma komen familieleden, ex-begeleiders en anderen uitgebreid aan het woord over de onveiligheid voor cliënten en begeleiders van het Hietveld. Ex-begeleiders vertellen over hoe zij bedreigd en mishandeld werden door cliënten. Er is permanent te weinig personeel om adequaat te kunnen reageren. Mensen met ernstig agressief gedrag wonen in leefgroepen, ze bedreigen en mishandelen daar medebewoners en begeleiders. Sommige bewoners hebben steekwapens in hun kamers.

Geen melding
Tijdens het interview voor de uitzending hoort de zus van de overleden vrouw voor het eerst dat haar zus 1,5 dag voor haar dood was mishandeld. Dat was haar nooit meegedeeld. Ook is er op het moment van het interview, een maand na het overlijden, bij de inspectie geen melding gedaan van het incident.

Slaapproblemen
De moeder van een andere voormalige cliënt vertelt over de bedreigingen en mishandelingen die haar zoon heeft ondergaan in de twee jaar dat hij in het Hietveld woonde. Hij woont inmiddels in een andere instelling. De mishandeling, het feit dat de mishandelende medebewoner 's nachts zijn afgesloten slaapkamer wist binnen te komen, hebben geleid tot langdurige slaapproblemen bij de jonge man.

Agressie-incidenten
Volgens een incidentenlijst waren er in de maand oktober tientallen agressie-incidenten, en volgens geïnterviewden werden die nooit gemeld bij de inspectie. De begeleiders voelden zich permanent onveilig, en vertrokken vervolgens. Een begeleidster die haar leidinggevende meldde dat ze door de agressie bang was, kreeg te horen dat ze dan beter ander werk kon gaan zoeken.

Verbeterplan
In de uitzending reageert Pluryn niet voor de camera, maar wel schriftelijk. De zorgorganisatie geeft aan dat begin 2012 gesignaleerd is dat veiligheid voor de cliënten en het personeel onvoldoende gewaarborgd werd. Sindsdien is de organisatie bezig met een verbeterplan en zou de instelling sinds vorig jaar al in 'rustiger vaarwater' gekomen zijn.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg laat weten dat er een intensief onderzoek gaande is naar de instelling.

Meer over de reportage lees je op de website van Het is de dag - onderzoek. Bekijk de documentaire op www.uitzendinggemist.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!