Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Reportage over entreeschool voor gestrande jongeren

8 augustus 2018 Door de redactie Geen reacties

De entreeschool is de laagste beroepsopleiding voor jongvolwassenen. Televisieprogramma Nieuwsuur volgde vier leerlingen van de entreeopleiding aan ROC Aventus in Zutphen en Deventer vier maanden lang. Waaronder Lotte, die eerder speciaal onderwijs volgde waar ze dachten dat Lotte geen diploma kon halen door haar beperkingen.

Lotte vertelde in de uitzending van Nieuwsuur dat ze zich op het speciaal onderwijs niet op haar plek voelde en vaak huilend naar school ging. "Ik werd er best boos van. Ik dacht: als ik nou zeker weet dat ik wél een diploma kan halen, dan is het niet aan jou om mij naar beneden te halen." Op de entreeschool krijgt ze langzaam het vertrouwen in zichzelf weer terug.

Omstandigheden
Jongeren op een entreeschool zijn vaak vroegtijdig uitgevallen op de middelbare school. Ook op de entreeschool zie je gebeuren dat leerlingen alsnog afhaken. Vaak zijn het de omstandigheden waardoor het even niet lukt vertelt een lerares in de uitzending, zoals een gewelddadige thuissituatie, schulden, verslaving, zwangerschap of (psychische) ziektes.

Blijven de jongeren op de entreeschool, dan krijgen ze in een jaar tijd vakken als rekenen en taal, en leren ze sociale vaardigheden, zoals op tijd komen, afspraken nakomen, en communiceren met collega's. Daarna verschuift de aandacht naar het vakgebied wat de leerling heeft gekozen, zoals de zorg, de bouw, horeca of fietstechniek.


Taalachterstand
Sommige jongeren zitten op de entreeschool door hun taalachterstand. 60 procent van de leerlingen op entreeopleidingen heeft een migratieachtergrond. Het is een vergaarbak van schoolverlaters, jeugdzorgkinderen, vluchtelingen en kinderen met een lager IQ. In kleine klassen en met intensieve begeleiding krijgen deze kwetsbare leerlingen dat extra zetje om hun leven op de rails te krijgen.  |

Bekijk de serie van Nieuwsuur met daarin de verhalen van Menoah, Lotte, Rami en Mostafa van de entreeopleiding aan ROC Aventus in Zutphen en Deventer. Ook kwam Martine van Tilburg, directeur van de entreeschool, in de studio voor een gesprek over de opleiding.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!