Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Reportage over bezuinigingen zorg lvg-ers

24 februari 2011 Door de redactie Geen reacties

Nu nog hebben zwakbegaafden met een IQ onder de 85 automatisch recht op hulp betaald uit de AWBZ. Maar het kabinet wil die steun voortaan alleen nog geven aan mensen met een IQ onder 70. Het NCRV-programma Altijd Wat toont vrijdagavond in een reportage de gevolgen van deze bezuiniging voor vijf licht verstandelijk beperkten.

Je krijgt jarenlang hulp omdat je licht-verstandelijk gehandicapt bent en met een pennestreek wordt je die hulp ontzegd. Duizenden zwakbegaafden vallen door de bezuinigingsmaatregel buiten de boot en zijn ineens te slim geworden om hulp te ontvangen. Ze mogen het zelf gaan doen. Mensen die werken met deze groep zien een groot probleem opdoemen.

Bekijk het voorproefje van het programma Altijd Wat over de bezuinigingen op lvg-ers: met daarin Kim Hendrix (24). Jarenlang ging het niet goed met hem en bouwde hij schulden op. Nu gaat hij weer naar school. Rapper Revellinho leert onder begeleiding hoe het is om zelfstandig te wonen. De hele reportage is vrijdag 25 februari vanaf 20.55 uur op Nederland 2 te zien.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!