Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Reportage Brandpunt+ over methode Lifewise voor lvb’ers

26 september 2018 Door de redactie Geen reacties

Televisieprogramma Brandpunt+ heeft een reportage gemaakt over de begeleiding van mensen met een licht verstandelijke beperking door zorgorganisatie Middin, volgens de methode Lifewise. Begeleiders en cliënten komen aan het woord.

Sanne Korhorn en Jennifer Zuijderwijk (begeleiders Specialistisch Team LVB Haaglanden) worden in deze uitzending gevolgd in hun werk. Daarbij maken we ook kennis met twee cliënten van Middin.

Kwetsbaar
Op de website van de zorgorganisatie vertellen de begeleiders over de opnames voor de reportage.

Jennifer: “Ik maakte me wel af en toe druk over hoe onze cliënt dan in beeld werd gebracht. Is het wel integer genoeg? Het zijn toch kwetsbare mensen. Wordt het verhaal niet uitvergroot en worden ze niet als karikatuur in beeld gebracht? Maar ook ‘wat vinden anderen ervan?”

Sanne vond bepaalde vragen over haar werk nog best lastig: “Ik vroeg me dan bijvoorbeeld af: waarom doe ik het eigenlijk zo? En waarom doe ik dit werk of wat vind ik belangrijk. Daar denk je normaal niet zo over na. Maar uiteindelijk zijn dat wel de leukste fragmenten in de reportage geworden vind ik.”

De cliënten die in de reportage voorkomen, Bianca en Ronald, zijn zorgvuldig uitgekozen en voorbereid. “Ik vond het belangrijk dat ze wisten waar ze ja tegen zouden zeggen – beseffen ze dat ze op tv komen? Ik heb echt drie keer gevraagd of mijn cliënt het wilde en ook of de familie het goed vindt,” zo vertelt Jennifer.


Diverse groep
Jennifer wilde met de reportage vooral laten zien dat de doelgroep LVB+ heel divers is en dat deze mensen benaderd willen worden zoals iedereen. “Dat doen wij ook – we benaderen hen niet op een hulpverleners manier maar meer: wat heb je als cliënt nodig van ons.” Sanne: “Ik vind het belangrijk om te laten zien dat deze mensen er ook mogen zijn. En dat het voor kijkers duidelijk wordt dat er een grote groep mensen is die het niet redden in onze maatschappij en die het moeilijk hebben.” Jennifer vult aan: “En dat het niet hun eigen schuld is, omdat ze bijvoorbeeld een lager IQ hebben of bepaalde vaardigheden nooit hebben aangeleerd.

Dagelijks werk
Sanne en Jennifer begeleiden hun cliënten volgens LifeWise, het methodisch kader dat Middin samen met Cordaan heeft ontwikkeld voor de begeleiding van mensen met een lvb én bijkomende complexe problematiek (zoals veel schulden, gebrek aan woonruimte, verslaving etc). “In de reportage zie je daarvan een aantal elementen terug, zoals onze presentie, onze bereikbaarheid, het concreet maken van zaken, het maken van afspraken, het meedenken en het gelijk actie ondernemen,” vertelt Jennifer.

Het eindresultaat hebben Sanne en Jennifer al gezien en ze zijn beiden heel tevreden. Jennifer: “Het geeft een goed inkijkje in het leven mensen met multiproblematiek en hoe hulpverleners daarmee om kunnen gaan.”   |


De uitzending was te zien op donderdag 27 september om 21.00 uur op NPO 2 en is terug te kijken op de website van Brandpunt+.

Lees ook een eerder interview van Klik over de methode LifeWise:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!