Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Rem op fusies in de zorg

14 mei 2012 Door de redactie Geen reacties

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid, welzijn en sport heeft een wetsvoorstel naar de Tweede kamer gestuurd over continuïteit, fusies en opsplitsing van zorgorganisaties. Bedoeling van de nieuwe wet is dat fusies in de zorg veel grondiger worden voorbereid dan tot nu.

Tot op heden toetst de Nma (Nederlandse mededingingsautoriteit) fusies van zorginstellingen alleen op mogelijke effecten voor de mededinging (Kan de klant nog vrij kiezen tussen zorgleveranciers, of blijft er maar één zorgclub over in zijn regio?) Met de fusietoets worden instellingen verplicht om fusies beter te doordenken en om alle betrokken partijen erbij te betrekken. Aanleiding voor deze wet zijn vele fusies waarvan het twijfelachtig is of de zorg er beter van is geworden.

Beschikbare zorg
In het wetsvoorstel staat dat in de eerste plaats zorgverzekeraars, zorgkantoren en zorgaanbieders ervoor verantwoordelijk zijn dat de zorg voor iedereen goed beschikbaar blijft. De NZa (Nederlandse zorgautoriteit) krijgt volgens de nieuwe wet de bevoegdheid om dergelijke afspraken af te dwingen als het veld het niet doet.

De minister krijgt volgens de nieuwe wet de bevoegdheid om in uiterste gevallen een gefuseerde organisatie weer op te splitsen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!