Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Relatief weinig topverdieners in gehandicaptenzorg

9 januari 2013 Door de redactie Geen reacties

Nog veel bestuurders en specialisten in door de samenleving betaalde sectoren, krijgen jaarlijks aanzienlijk meer geld uitbetaald dan de overheid verantwoord vindt. Minister Plasterk van Binnenlandse zaken wil serieus werk maken van het beteugelen van de topinkomens. Bestuurders uit de zorg voeren de net gepubliceerde lijst van topinkomens aan, maar het aantal grootverdieners in de verstandelijk gehandicaptenzorg valt mee.

In 2006 is de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (Wopt) van kracht geworden. Die verplicht publieke instellingen in bijvoorbeeld zorg, onderwijs, huisvesting en omroep om te vertellen hoeveel hun topverdieners jaarlijks binnenkrijgen aan loon, pensioenbijdrage, ontslagvergoeding of andere inkomsten. Althans, voor zover dat meer is dan 193.000 euro per jaar (de Balkeneinde-norm). Sommige bestuurders uit de verstandelijk gehandicaptenzorg komen daar boven. Wil je weten of je eigen bestuurder in de lijst voorkomt, dan kun je (met vergrootglas, en sommige pagina’s zitten er onderste boven in) gaan zoeken in het Wopt-overzicht dat minister Plasterk 8 januari publiceerde.

Drie ton
De hoogste topinkomens worden verdiend in (academische) ziekenhuizen, woningbouwcorporaties en bij de omroep. Daar zijn bestuurder, specialisten en werknemers met inkomens van boven de drie ton per jaar, inclusief pensioenbijdrage. De enkele topverdieners in de verstandelijk gehandicaptenzorg zitten tussen de 200.00 en 250.000 euro per jaar.

Salaris inleveren
Het aantal topverdieners in de publieke sector groeide in een jaar met 440: van 1.517 in 2010 naar 1.958 in 2211. Hun gemiddelde salaris daalde wel: van 234.000 naar 218.000. In 2013 wordt voor het eerst een wettelijk maximum gesteld aan het salaris van mensen die in de publieke sector werken: bestuurders mogen sinds 1 januari niet meer dan 130 procent van een ministerssalaris verdienen. De huidige bestuurders mogen hun salaris nog 4 jaar houden, maar minister Plasterk riep hen op om alvast salaris in te leveren.

Volgens NrcHandelsblad van 8 januari is de zorgsector dat niet van plan. De vereniging van bestuurders in de zorg spande er al een kort geding over aan tegen de staat.

Lees op de site van het ministerie van Binnenlandse zaken de brief van minister Plasterk en de Wopt-overzichten

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!