Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Reinaerde start nieuwe zorgplek voor kinderen met andere culturele achtergrond

7 november 2018 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Reinaerde heeft in de wijk Utrecht-Overvecht drie woningen geopend aan de Marokkodreef. Hier wonen of logeren kinderen met een ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke beperking die intensieve begeleiding nodig hebben. Bijzonder is dat de ouders, veelal van niet-westerse afkomst, er nauw betrokken zijn bij de zorg. In de woningen kunnen ze bijvoorbeeld samen met hun kinderen eten en spelen.

In de drie huizen kunnen 25 kinderen wonen of logeren. Door hun gedrag is het vaak niet mogelijk thuis te wonen, omdat daar niet de intensieve begeleiding geboden wordt die er in de woningen wel is. Maar de ouders, veelal van niet-westerse afkomst, zijn zeer welkom aan de Marokkodreef.

Een deel van de kinderen woont afwisselend thuis en in de Reinaerde-huizen. De ouders kunnen gebruikmaken van de familiekamers aan de Marokkodreef om bij hun kind te zijn; broers en zusjes zijn natuurlijk ook welkom.


Woningen en dagbesteding
De zorgorganisatie zegt dat deze nieuwe en flexibele manier van samen met de ouders de kinderen begeleiden ervoor zorgt dat de kinderen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Dat er in een behoefte wordt voorzien, blijkt wel uit het feit dat de huizen al vrijwel allemaal bewoond zijn.

Gelijktijdig met de opening van de woningen werd Kinderdagcentrum Oikos in dezelfde straat heropend na een flinke verbouwing. Dit gespecialiseerde centrum heeft overdag plek voor 28 kinderen, waarvan een groot deel uit de nieuwe woningen afkomstig is.

Een aantal medewerkers van de Marokkodreef geven in een YouTube-filmpje
een rondleiding door het gebouw, waarbij ze vertellen hoe ze de ondersteuning vormgeven en rekening houden met wat de kinderen bijvoorbeeld wel en niet mogen eten vanwege hun geloofsovertuiging.

De woningen en het kinderdagcentrum werden geopend door Mitchel, een van de kinderen die Reinaerde ondersteunt, en bestuurder Ella van Lingen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!