Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Regeldruk verminderen in de langdurige zorg

1 juni 2022 Door de redactie Geen reacties

Het onderzoek naar de administratieve lastendruk in de gehandicaptenzorg is afgerond, zo meldde Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg, half mei aan de Tweede Kamer. De minister beloofde nog voor de zomer met een vervolgaanpak voor de regeldruk te komen.

Het onderzoek werd in 2018 opgestart in het kader van het programma (Ont)Regel de Zorg, waar kennisorganisatie Vilans nauw bij betrokken was. Naar aanleiding van het onderzoek heeft zij oplossingen tegen regeldruk ontwikkeld en getest bij verschillende zorgorganisaties. Dit is beschreven in het rapport ‘Aanpak regeldruk in de langdurige zorg’ uit februari 2022.

Ontregelblik
Bij de zorgorganisaties werd bekeken welke acties en interventies tegen regeldruk wel en niet werkten en wat er nodig is om administratieve taken te verlichten. De uitkomsten heeft Vilans gebruikt om ‘de Ontregelblik’ te ontwikkelen. Dit is een set van instrumenten die zorgaanbieders kunnen gebruiken om in de eigen organisatie te gaan ontregelen.

De Ontregelblik kent praktische werkvormen en handvatten, verdeeld over verschillende onderwerpen. Welk onderwerp je kiest, hangt af van de situatie in de zorgorganisatie waar je werkt. Waar staan jullie als het gaat om regeldruk te verminderen? Is dat nog helemaal in het begin? Dan kun je bijvoorbeeld starten met het onderwerp Regeldruk in kaart brengen. Is jouw organisatie juist al een eind op weg met het verminderen van de administratieve lastendruk? Dan is het onderwerp Blijvend ontregelen een goede. 

Er is ook handige routekaart (pdf) beschikbaar die langs alle onderwerpen gaat. Zo wordt snel duidelijk hoe je de Ontregelblik goed kunt inzetten.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!