Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Refozorg faalt bij kind met complexe handicap'

27 juni 2011 Door de redactie Geen reacties

Reformatorische zorg­instellingen kampen met een tekort aan woonvoorzieningen voor licht verstandelijk gehandicapten met gedragsproblematiek. Dat is de klacht van ouders en belangenbehartigers, zo blijkt uit onderzoek onder leiding van CHE-docente R. den Hertog-Voortman, die het onderzoek donderdag presenteerde, zo schrijft het Reformatorisch Dagblad.

De onderzoekers spraken met tien ouders die hun kind graag geplaatst zagen in een van de zorginstellingen Siloah, Adullam, De Schutse, Eleos, SGJ of Arduin; een neutrale zorgaanbieder in Zuid-Holland en Zeeland met specifieke aandacht voor reformatorische zorgvragers. Na hun aanvraag belandden ze op de wachtlijst, soms meerdere jaren. Anderen kregen wel een verblijfplaats, maar namen hun kind na enige tijd toch weer in huis, onder andere uit onvrede over de instellingszorg.

De wachtlijstproblematiek speelt bij drie groepen, aldus Den Hertog. Allereerst bij jongeren met een lichte of matige verstandelijke handicap die door hun beperking bijvoorbeeld niet kunnen omgaan met geld. „Sommige van de ouders voorzien dat hun kind op termijn niet meer thuis kan blijven, bijvoorbeeld doordat hun gezondheid afneemt, of omdat ze vanwege hun leeftijd kleiner gaan wonen. Daarom willen ze tijdig op zoek naar een plek in een instelling."

Daarnaast gaat het om zorgvragers met een lichte of matige verstandelijke handicap én bij­komende gedragsproblemen, zoals bijvoorbeeld Brandon; de jongeman die een aantal maanden geleden in het nieuws was vanwege de manier waarop hulpverleners hem beperkten in zijn bewegingsvrijheid.

De derde groep bestaat uit ernstig meervoudig gehandicapten; mensen met een verstandelijke handicap met bijkomende ernstige motrische problemen en de daaruit voortvloeiende im­mobiliteit.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!