Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Reflectiekaartjes voor de zorg: Bemoedig en inspireer

1 september 2020 Door de redactie Geen reacties

In deze moeilijke tijd met stress, zorg en moeite kunnen jij, je collega’s, je team wel een bemoediging gebruiken. De vereniging Reliëf heeft daarvoor inspirerende reflectiekaartjes ontwikkeld om zelf over na te denken of het gesprek aan te gaan met collega’s en anderen.

De Zin in zorg reflectiekaartjes zijn bedoeld om na te denken over ethiek, zingeving en je motivatie te geven om te werken in de zorg. Vanaf september is er een vernieuwde set kaartjes uitgegeven door Reliëf. De kaartjes zijn te gebruiken voor eigen bezinning of voor een teamgesprek.

‘Wat zou de titel zijn van jouw levensboek en hoe heet het hoofdstuk waar je nu in bent?’ Dat is een van de vragen om over na te denken. Ook aan het denken zet de uitspraak: ‘Een schildpad weet meer van de weg te vertellen’. Voor zorgmedewerkers die juist vaak hard moeten rennen, triggert de opmerking wellicht om meer stil te staan ‘onderweg’ en het tempo aan te passen.

Perspectief
De kaartjes helpen om de situatie van een afstand te bekijken en in het juiste perspectief te zien. Er zitten ook vragen tussen die je aan bewoners zou kunnen stellen. Zoals: wie of wat geeft betekenis aan jouw leven?

Om met de woorden van Benedictus te spreken: ‘Om anderen te kunnen bewegen, moet je zelf bewogen zijn’. Daarvoor geven de reflectiekaartje in ieder geval genoeg inspiratie bij het werken in de zorg. |

Zin in zorg reflectiekaartjes. Uitgegeven door Reliëf. Prijs € 5,00 per setje + verzendkosten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!