Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Rechtzaak in VS over gebruik elektroshocks bij agressie of zelfbeschadiging

6 oktober 2021 Door de redactie Geen reacties

In de Verenigde Staten werden mensen met ontwikkelingsstoornissen die zichzelf beschadigden of agressief gedrag vertoonden, soms behandeld met elektroshock-apparaten. De Food and Drug Administration (FDA) zorgde ervoor dat dit verboden werd, maar een federale rechtbank heeft dit verbod onlangs vernietigd. De FDA wil nu dat de rechtbank het verbod heroverweegt.

Tegenstanders van de apparaten die elektrische schokken genereren, roepen al jarenlang dat deze vorm van behandeling verwant is aan marteling. Via elektroden die op de huid bevestigd zijn, sturen de apparaten elektrische schokken om mensen te conditioneren wanneer ze bijvoorbeeld agressief gedrag laten zien.

Risico op letsel
De FDA stelde vast dat de apparaten een ‘onredelijk en aanzienlijk risico op ziekte of letsel’ vormden en wees op aspecten als brandwonden, weefselbeschadiging, verergering van onderliggende symptomen, angsten en depressie. Daarom verbood de FDA het gebruik van de apparaten bij de behandeling van mensen met een ontwikkelingsstoornis.

In heel Amerika blijkt slechts één instituut deze apparaten te gebruiken: het Judge Rotenberg Educational Centre in Canton, Massachusetts. Daar worden kinderen en volwassenen met ontwikkelingsstoornissen en/of gedrags- en emotionele problemen behandeld. Het centrum stelt dat de shockapparaten nodig zijn voor sommige cliënten, omdat andere behandelingen nutteloos bleken.

Verschillende doeleinden
Het Rotenberg Centre spande daarom een rechtszaak aan tegen het verbod van de FDA en won: in juli vernietigde het Amerikaanse Hof van Beroep voor het DC Circuit het verbod op de shockapparaten. Drie rechters van dit hof die deze zaak behandelden waren van oordeel dat de FDA wel een apparaat kan verbieden, maar niet als dat apparaat voor meer doeleinden te gebruiken is.

De FDA verbood de shockapparaten voor de behandeling van mensen met agressief of zelfbeschadigend gedrag, terwijl de apparaten voor andere doeleinden niet verboden zijn. Hierdoor ging de FDA haar boekje te buiten, oordeelde het hof, want het reguleren van de geneeskundepraktijk is geen taak van de FDA.

Beroep
De FDA vindt dat het alles moet doen om de volksgezondheid te beschermen en voelt zich in die taak beperkt door de uitspraak van het hof. Het agentschap wil nu dat alle elf rechters van dit Hof van Beroep zich over deze zaak buigen, in de hoop dat men het verbod op de shockapparaten wil heroverwegen.

Zowel de FDA als het Rotenberg Centre wilden niet inhoudelijk reageren op de kwestie.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!