Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Rechter geeft overheid in opzeggen convenant gelijk

27 juli 2012 Door de redactie Geen reacties

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (Vgn) heeft het kort geding tegen de Nederlandse Staat verloren. De vereniging vocht het opzeggen van het convenant Investeringen Langdurige Zorg aan, en het halveren van de tarieven vervoer dagbesteding. De rechter gaf de Vgn ongelijk op beide punten.

De rechter vond het niet aannemelijk dat de instellingen tussen 1 januari (start) en 25 juni (opzeggen) 2012 grote aantallen personeel in vaste dienst hebben genomen, vanwege de eerder toegezegde Agema-middelen. Dit extra geld voor personeel is nog heel 2012 beschikbaar, en daarmee zijn de instellingen voldoende gecompenseerd voor het afbouwen van verplichtingen, vindt de rechter.

Het opzeggen van het convenant is volgens de rechter geoorloofd door het begrotingstekort en de financiële crisis. De Vgn heeft verklaard de uitspraak uitermate teleurstellend te vinden. "Hiermee is wel gebleken dat bestuurlijke afspraken met deze overheid zonder meer teruggedraaid kunnen worden."

Uitzondering wordt regel
Het andere punt in het kort geding ging om de forse bezuinigingen op het cliëntvervoer van en naar dagbesteding. De rechter heeft voor de uitspraak gekeken naar een onderzoek van adviesbureau Pwc, waaruit bleek dat één op de zes instellingen dit vervoer kan regelen voor de gehalveerde tarieven die door de Nza nu zijn vastgesteld. Volgens de Vgn worden alle instellingen hiermee over één kam geschoren en wordt de uitzondering tot regel verheven: "Immers, het maakt bijvoorbeeld nogal uit of cliënten al dan niet kunnen lopen. In het eerste geval kunnen er zes cliënten mee met één busje; in het tweede geval – voor rolstoelers - zijn er minimaal twee nodig. Dat kan niet voor hetzelfde geld geregeld worden."

De Vgn beraadt zich nog over de consequenties of vervolgstappen naar aanleiding van de uitspraak.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!