Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Rechter fluit gemeenten terug wegens inperking vrije zorgkeuze pgb-ers

2 november 2015 Door de redactie Geen reacties

De rechter heeft zorgorganisatie De Noorderbrug in het gelijk gesteld in een kort geding tegen de twaalf samenwerkende Ommelander gemeenten. Het kort geding ging over de lopende aanbesteding voor Zorg in natura van de gemeenten, en was aangespannen uit verontwaardiging over het inperken van de keuzevrijheid van burgers. De nadruk in de rechtszaak lag op de nieuwe ‘pgb-voorwaarden’ die de gemeenten stelden in de aanbesteding.

De Noorderbrug biedt in noord- en midden Nederland behandeling en begeleiding aan een bijzondere cliëntengroep:  mensen met niet aangeboren hersenletsel, doofheid met complexe problematiek, een chronische neurologische aandoening en de ziekte van Huntington. Eigen regie, eigen kracht, maatwerk en zorg met kwaliteit staan hoog in het vaandel.

Zelfsturing
Met het juridische verzet tegen het pgb-beleid van de gemeenten is de organisatie principieel gaan staan voor de keuzevrijheid, zelfsturing en eigen regie van cliënten. De pgb-voorwaarden die de gemeenten stellen doen deze visie geweld aan, en berokkenen cliënten schade. Daarom eiste De Noorderbrug voor de rechter dat de Ommelander gemeenten hun pgb-voorwaarden laten vervallen. 

Niet mogen aankloppen
De Ommelander gemeenten probeerden met hun pgb-voorwaarden zorgaanbieders te verbieden om tijdens de looptijd van het contract (maximaal 6 jaar) een zorgovereenkomst aan te gaan met inwoners die pgb-houder zijn. Met andere woorden: burgers met een budget zouden niet bij de gecontracteerde zorgaanbieders mogen aankloppen.

Zorg in natura
Verder gebood de gemeente gecontracteerde zorgaanbieders om huidige cliënten die zorg krijgen geleverd op basis van hun persoonsgebonden budget ertoe te bewegen die zorg om te zetten naar zorg in natura. “Dat betekent, aldus een persbericht van De Noorderbrug,  “een actief pgb ontmoedigingsbeleid, ook voor mensen die al jaren gelukkig zijn met een persoonsgebonden budget”.

Hersenletselketen
De Noorderbrug is binnen de Ommelander gemeenten de enige specialist op het gebied van niet-aangeboren hersenletsel. De organisatie maakt deel uit van de landelijke hersenletselketen. De organisatie is erg blij met de uitspraak van de rechter, omdat burgers met een pgb uit deze gemeenten nu vrij kunnen kiezen waar ze hun specialistische zorg inkopen.
Naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak hebben de gemeenten de gunningsprocedure stopgezet.

Lees meer op de site van de Noorderbrug.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!