Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Rechten van cliënten uitgebeeld in foto-expositie

15 december 2015 Tjitske Gijzen Geen reacties

De Brabantse zorgorganisatie Prisma heeft in een foto-expositie in beeld gebracht wat rechten betekenen voor medewerkers, mensen met een beperking en verwanten. Op 10 december, de dag van de mensenrechten, heeft Prisma daarnaast het Vn-verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking ondertekent.

Het VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking heeft als doel de rechten van mensen met een beperking te bevorderen, te beschermen en te waarborgen. Het verdrag is door Nederland als een van de weinige landen nog niet bekrachtigd.

Niet vanzelfsprekend
In het verdrag staan geen nieuwe rechten, alle rechten van de mens zijn namelijk al beschreven in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Omdat deze rechten niet vanzelfsprekend bleken voor mensen met een beperking, regelt het VN-verdrag dat hun positie verbetert.

Nederland heeft als een van de weinige landen dit verdrag nog niet bekrachtigd. Prisma tekent uit protest hiertegen het verdrag alvast als organisatie, en gaat er samen met cliënten mee aan de slag.

Waar heb je recht op?
Ook vraagt Prisma aandacht voor de bekrachtiging van het VN-verdrag met de daaraan gekoppelde foto-expositie PS Letmebe. De expositie is gemaakt samen met cliënten, medewerkers en familieleden. Zij vertellen hun verhaal, waar vinden zij dat ze recht op hebben en hoe kijken zij naar deze rechten in de huidige zorg?

Die verhalen zijn gekoppeld aan een artikel uit de Verklaring van de Rechten de Mens en voorzien van een bijpassende foto. Op de website van Prisma lees je een aantal verhalen, op een speciale expositie is het eindresultaat te bewonderen.

Foto-expositie PS LetME
be vindt plaats op Landpark Assisië, Hooghoutseweg 3a in Biezenmortel (Eendegracht 1). Open voor publiek: 11 december 2015 tot 20 januari 2016.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!