Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Realistisch oefenen met digitale therapie

6 april 2021 Door de redactie Geen reacties

Bij zorgorganisatie Philadelphia zijn afgelopen jaar in verschillende regio’s samen met het bedrijf Moovd trainingen met de VR-bril ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking. Begeleider Thomas: “Er is zo veel mogelijk wat mensen verder helpt.”

Eind 2019 kwam Philadelphia in contact met het bedrijf Moovd uit Nijverdal, dat digitale therapieën ontwikkelt voor de gezondheidszorg. Moovd en drie teams van Philadelphia Werk & Begeleiding in de regio's Noord, Oost en Zuid zijn vervolgens samen gaan werken aan specifieke trainingen voor de cliënten van Philadelphia. Van een praktische training over reizen met het OV tot het leren van gespreksvaardigheden bij een werkgever en omgaan met pesten.


klik_3_2021_actueel_vr_philadelphia_2.jpg

Thomas, coördinerend begeleider in de regio Zuid Limburg, vertelt over zijn ervaringen: “Ik was meteen enthousiast en nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Virtual Reality. Er is zo veel mogelijk wat de deelnemers verder helpt. En ook nog eens op een manier die mensen erg aanspreekt, omdat veel mensen met een beperking visueel ingesteld zijn.”

Aftasten
In het begin was het voor de deelnemers aftasten en doorkrijgen hoe het werkt, merkte Thomas. “In de filmpjes zie je een situatie waarin je keuzes kunt maken, bijvoorbeeld een paniekmoment. De deelnemers worden zich bewust van hun eigen handelen en wat wel en niet werkt. Ze kunnen oefenen en er is geen keuze fout. Daardoor is het als je de situatie in het echt tegenkomt niet meer onbekend en minder spannend.”

Ook deelnemers zijn enthousiast. Jordy, een van de deelnemers uit Limburg, vertelt: “Ik was meteen nieuwsgierig toen begeleider Thomas mij vertelde dat we iets met VR-brillen gingen doen. Toen ik de eerste keer een bril op had, keek ik om me heen en zag ineens een man zitten. Dat was vreemd, want het was natuurlijk niet echt.”

Grenzen aangeven
Jordy vindt het vooral mooi dat hij hiermee situaties kan oefenen, zoals voor een gesprek met zijn werkgever. “Ik leerde hoe ik mijn grenzen kan aangeven op het werk. Mijn werkgever reageerde positief toen ik aan kon geven waar ik mee zat. Anders blijf je met dingen zitten en nu kan ik opgelucht weer verder. Ik doe ook graag mee met het verder ontwikkelen van de trainingen, want daar kunnen anderen weer van leren.”

Samen ontwikkelen
Thomas: “De deelnemers zijn van het begin tot het eind betrokken, om de trainingen zo realistisch mogelijk te maken. We ontwikkelden recent een VR-training waar deelnemers leren hoe ze met pesten om kunnen gaan, want daar hebben best veel mensen last van. In de training leer je hoe je hulp kunt vragen op een hele praktische manier.

Van de deelnemers kregen we mee dat we de filmpjes kort moeten houden en opknippen in behapbare onderdelen. Anders wordt het teveel in een keer. Zo blijven we samen leren en worden de trainingen steeds beter. Ik vind het mooi dat deze innovatieve toepassingen echt van toegevoegde waarde zijn voor de deelnemers.”  |  Tekst Christel Donatz, fotografie Karen Krukkert

Bij de foto’s
: Trainingssessies bij Philadelphia met de VR-bril. De begeleider kan op een scherm meekijken wat de deelnemer op dat moment via de bril ziet. De personen op de foto’s komen niet voor in dit verhaal

Lees ook:
-          Virtual Reality in de gehandicaptenzorg*
-          Boosheid ombuigen met virtuele therapie*
-          VR-bril biedt kansen voor mensen met ernstige meervoudige beperking*
-          Positieve ervaringen met VR-bril bij vaccinatie

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!