Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Realistisch familiedrama over verstandelijk gehandicapte vrouw, zus en haar vriend

6 mei 2016 Door de redactie Geen reacties

Wie is afhankelijk van wie? Dat is de vraag in de film Next to her, over de 27-jarige Chelli die haar 3 jaar jongere zus Gabby verzorgt, die verstandelijk gehandicapt is. Het realistische familiedrama is momenteel te zien in diverse filmhuizen.

Als een maatschappelijk werkster ontdekt dat Chelli haar zus alleen thuis laat als ze moet werken, wordt ze gedwongen haar zus in een dagcentrum te plaatsen. Hun symbiotische relatie raakt nog verder verstoord als Chelli een verhouding krijgt met een man.

Uit alle macht probeert ze een normale, intieme en emotionele relatie met hem op te bouwen. De liefde voor haar zus is echter zo groot, dat er noodgedwongen een soort driehoeksverhouding ontstaat waarin de grens tussen liefde, opoffering, verzorging en elkaar pijn doen steeds vager wordt.

Het speelfilmdebuut van de Israëliër Asar Korman is geïnspireerd op de ervaringen van zijn vrouw Liron-Ben Shlush, die het scenario schreef en ook de hoofdrol speelt. De Israëlische actrice Dana Ivgy, speelt op uiterst fascinerende wijze de rol van de 24-jarige Gabby.

Next to Her won in 2015 de competitie van het Mooov Filmfestival en werd in 2014 bekroond als Beste Film door de Israëlische Filmacademie.

Bekijk de voorstellingen van Next to her in Amsterdam en andere steden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!