Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Reactie Van Rijn op standpunt gemeenten

20 januari 2014 Door de redactie Geen reacties

Staatssecretaris Martin van Rijn reageerde als volgt op de verklaring van de Vereniging Nederlandse gemeenten dat ze de decentralisatie van de zorg onder de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning niet kunnen waarmaken.

  • Goed om te horen dat de gemeenten de decentralisaties omarmen. Ik begrijp de zorgen van gemeenten want het is een heel grote operatie. Er komt veel op gemeenten af waarbij ze een grote verantwoordelijkheid krijgen voor zorg en ondersteuning thuis. We hebben daarom een gezamenlijk belang dat burgers niet tussen wal en schip vallen.
  • Duidelijkheid over wettelijke en financiële kaders is ook van groot belang. De nieuwe Wmo is deze week naar de Tweede kamer gestuurd. Gemeenten krijgen binnenkort overzicht van de financiën per gemeente.
  • Ook ben ik van mening dat een goede samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten een randvoorwaarde is voor goede organisatie van zorg en ondersteuning in de buurt.
  • Ik hecht aan en heb vertrouwen in goed overleg met de gemeenten, zodat wij samen kunnen werken aan een voortvarende uitvoering en voorbereiding van de drie decentralisaties. Het kabinet komt binnenkort met een adequate reactie op de brief van de Vng.

Lees ook: Gemeenten willen de Wmo zo niet uitvoeren

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!