Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Rapport over Brandon

20 januari 2011 Door de redactie Geen reacties

"Ik vind het leuk om oorlog te maken en verhalen te schrijven over mensen opeten... maar ik houd niet van enge films. Dan kan ik niet slapen...". Uit een rapport over Brandon op 14-jarige leeftijd blijkt de complexiteit van zijn situatie. Vandaag brengt de staatssecretaris een bezoek aan 's Heerenloo.

Televisieprogramma Uitgesproken EO toonde dinsdag beelden van de 18-jarige licht verstandelijk gehandicapte jong, die dagelijk vastgebonden wordt in zijn kamer.

In Brandon's hoofd huizen twee stemmen die hem onophoudelijk zeggen wat hij moet doen en die het samen nooit eens zijn. Uit het rapport uit 2007 over Brandons' situatie blijkt zijn gespleten persoonlijkheid. Aan de ene kant "een echt knuffelkind", zo zegt zijn moeder, "maar hij heeft ook een stem in zijn hoofd die hem dwingt tot obscene dingen zeggen, aan seks denken, pesten, schelden, vechten, slaan, schoppen, spugen, bijten, weglopen, dingen kapotmaken, óók de dingen die hij mooi vindt en waar hij van houdt."

Staatssecretaris Veldhuizen van Zanten brengt vandaag een bezoek aan de 18-jarige cliënt in instelling 's Heerenloo in Ermelo. In het spoeddebat in de kamer sprak ze over "een drama, wij moeten Brandon niet in de steek laten." Om dergelijke situaties te voorkomen is een motie opgesteld, waarover de Tweede Kamer op 25 januari stemt.

Lees ook: Inspectie: 'Behandeling Brandon volgens regels' en Discussie over vastgebonden lvg-er

Bekijk ook het dossier ´Ban de band´, een bundeling van artikelen van KLIK over het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals de Zweedse band, dwang en straffen. Met artikelen over richtlijnen die begeleiders helpen na te denken over vrijheidsbeperking van cliënten en diverse initiatieven in de sector die het fixeren fors terugdringen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!