Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Puur portret van Jennis en de meisjes

30 april 2015 Door de redactie Geen reacties

Als een vlinder die naast hem fladdert, zo geruisloos en dichtbij volgt filmmaakster Aisha Roberson haar broer Jennis in de gelijknamige documentaire. Een indringend en vooral heel puur portret van een 22-jarige jongeman met het syndroom van Williams-Beuren, op zoek naar een vriendin.

In dit liefdevolle portret laat Aisha je ervaren wat zij als 'zus van' ziet. De film is even onbevangen als Jennis zelf, die is geboren met het syndroom van Williams-Beuren, wat bij hem tot uiting komt in een absoluut gehoor, een mentale achterstand en een bovengemiddelde sociale vaardigheid.

Charmeur
De half uur durende film leidt je met alledaagse fragmenten, waarin weinig wordt gesproken maar des te meer verbeeldt, door Jennis zoektocht naar een liefje. Je ziet hoe de charmeur een handgeschreven liefdesbrief in de brievenbus gooit. Hij bekijkt instructiefilmpjes voor roodgestifte lippen, en geeft vervolgens een lippenstift aan een vriendinnetje.

Anders
Je kruipt in zijn huid, maar voelt wat Jennis niet ziet: dat hij anders is, en het contact met meisjes ongemakkelijk wordt. De documentaire is daardoor meer dan een aaneenschakeling sfeervolle beelden met dito muziek. Je krijgt een hartverwarmend en tegelijkertijd ook onbehaaglijk inkijkje in het leven van iemand met een beperking die contact zoekt.

Jennis. Regie Aisha Roberson. Geproduceerd door Basalt Film in coproductie met EO. De film kwam tot stand in het kader van Teledoc Campus, met steun van Npo, CoBO en Filmfonds. De film is 3 mei om 22.50 uur op NPO 3 te zien, en erna terug te kijken op Uitzending gemist. Bekijk de trailer.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!