Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Psychisch letsel medewerkers gehandicaptenzorg door incidenten cliënten

3 mei 2023 Redactie Klik Geen reacties

Meer dan de helft van de medewerkers in de gehandicaptenzorg krijgt wekelijks of zelfs dagelijks te maken met ernstige incidenten van cliënten. Dat blijkt uit een enquête van vakbond FNV in samenwerking met drie onderzoeksjournalisten. Ook geeft een kwart van de respondenten aan psychisch blijvend letsel te hebben overgehouden aan een of meerdere incidenten.

Het gaat om incidenten variërend van bedreigingen, steekpartijen en aanrandingen tot suïcides van cliënten. Op de enquête reageerden bijna 2.000 FNV-leden. Zij zijn werkzaam in de gehandicaptenzorg, GGZ, Jeugdzorg en VVT (Verpleeg- verzorgingshuizen en Thuiszorg).

Bijtwonden, botbreuken en hersenschuddingen komen veel voor onder de respondenten. Tien procent van hen heeft te maken met blijvend letsel of ziekenhuisopname. Daarnaast ontwikkelt een kwart van de respondenten psychische klachten na één of meerdere incidenten te hebben meegemaakt.

Veilige en gezonde werkomgeving
Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: “De resultaten van het onderzoek zijn stuitend. Elke werknemer heeft recht op een veilige en gezonde werkomgeving. Daar moet de werkgever voor zorgen, want die is verantwoordelijk. Juist nu is het belangrijk om te investeren in personeel en oog te hebben voor zowel lichamelijke als psychische klachten van werknemers.”

Melden
In bijna alle gevallen worden de incidenten (intern) gemeld. Maar een groot deel, ruim 500 respondenten, voelt zich vervolgens niet gesteund door de werkgever. Voor steun moeten ze vooral aankloppen bij naaste collega’s. Terwijl in veel cao’s afspraken staan over het verminderen van agressie tegen zorgmedewerkers.

Jong: “De problematiek van de cliënten is soms complex en dat brengt extra risico’s met zich mee waardoor agressie van cliënten niet altijd te voorkomen is. Het is echter de taak van de werkgever om hun beleid op orde te hebben. Daarnaast zijn we in gesprek met de Arbeidsinspectie, want een ongeval moet worden gemeld bij deze instantie als er sprake is van onder andere blijvend letsel.”

Signalen serieus nemen
De enquête is uitgezet onder FNV-leden, door FNV Zorg & Welzijn, in samenwerking met drie journalisten, Sharon Ponsteen (Tubantia). Margriet van Dijken (Dagblad van het Noorden) en Gaiwa Slooten (Brabants Dagblad). In totaal vulden 1976 zorgmedewerkers de enquête in.

Jong: “Alle signalen van de werknemers moeten serieus genomen worden door de werkgevers. Je kunt het niet afdoen met een excuus als ‘het hoort erbij’. Het gaat ook om structurelere maatregelen zoals het verminderen van de werkdruk en het verhogen van het loon. Nog altijd liggen de lonen in de zorg ruim zes procent lager dan in andere sectoren. Ook van minister Helder verwachten we investeringen in plaats van bezuinigingen.”  |

Lees meer op de website van vakbond FNV.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!