Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Psychiatrie en gehandicaptenzorg werken samen in Castricum

18 augustus 2015 Ronny Vink Geen reacties

Psychiatrisch ziekenhuis Dijk en duin en gehandicaptenzorgorganisatie de 's Heeren Loo Zorggroep hebben gezamenlijk in Castricum een afdeling geopend voor mensen met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische problemen. Een psychiater van Dijk en duin werkt er samen met een Gz-psycholoog/ orthopedagoog van de 's Heeren Loo Zorggroep.

Gezamenlijke methodiek
De mensen voor wie de nieuwe afdeling is bedoeld, hebben door de combinatie van psychiatrische problematiek en een verstandelijke beperking, een zeer complexe zorgvraag, met als elementen verslaving, angst, frustraties, agressie, structuurverlies en onmacht. Om een antwoord op de zorgvraag en de problematiek te bieden, hebben beide organisaties een gezamenlijke methodiek ontwikkeld.

Acute opname
De gespecialiseerde afdeling in Castricum heeft dertien bedden en wordt gebruikt voor cliënten die acute, kortdurende psychiatrische opname nodig hebben, met als doel langdurige opname te voorkomen. Na een korte periode kan de cliënt terugkeren naar de eigen huis met zo nodig psychiatrische nazorg.

Duurzaam doorstromen
Een ander doel is dat cliënten vanuit de geestelijke gezondheidszorg duurzaam kunnen doorstromen naar de verstandelijk gehandicaptenzorg, en uiteindelijk terugkeren naar de maatschappij met begeleidend psychiatrische zorg. Dat laatste zal niet bij iedereen lukken. Voor sommige cliënten is een begeleide woonplek in  de gehandicaptenzorg een veiliger oplossing, andere cliënten stromen door naar een woonvorm in de psychiatrie.

Verder doet de psychiater vanuit Dijk en duin consulten en behandelingen bij patiënten met een psychiatrisch ziektebeeld, die hoogst waarschijnlijk ook een verstandelijke beperking hebben.

Lees meer op de site van de s’ Heerenloo zorggroep.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!