Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Protocol ouderschap

12 maart 2008 Door de redactie Geen reacties
Mee Utrecht heeft veel opzien gebaard met het plan om voortaan een ‘samenwerkingsprotocol’ bij zwangere cliënten te hanteren.

De instelling heeft, samen met ziekenhuizen, het meldpunt kindermishandeling en een zorgaanbieder, het protocol opgesteld. Bedoeling is dat verstandelijk gehandicapte zwangere vrouwen al voor de geboorte van hun kind in de gaten worden gehouden, vooral in het belang van het kind. Al voor de bevalling moet duidelijk zijn of het kind wel met de ouders mee naar huis mag, dan wel het onmiddellijk onder toezicht wordt gesteld.

Mee is Utrecht is “erg overvallen” door de aandacht van de media, en wil er verder op dit moment niks over zeggen. Er is wel over het protocol geschreven, maar wat er precies in staat is niet bekend. Mee Utrecht wil de tekst nog niet vrijgeven.

De Landelijke federatie belangenverenigingen is boos over het plan, dat tot stand is gekomen zonder overleg met cliëntenorganisaties. Lfb-directeur William Westveer kwam meteen in het geweer, en overweegt een aanklacht wegens discriminatie. In dagblad Trouw zei hij: “Ik vermoed dat de achterliggende bedoeling is dat verstandelijk gehandicapten worden ontmoedigd kinderen te krijgen.” Mee Utrecht is niet van plan te overleggen met de Lfb: “Maar ze kunnen altijd contact met ons opnemen.”

Ook anderen zijn kritisch over het ‘samenwerkingsprotocol’ dat tot nu toe weinig van samenwerking getuigt. Hoe dan het belang van (ongeboren) kinderen veilig te stellen, blijft een lastig punt.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!