Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Protest werknemers sociale werkvoorziening

2 november 2011 Door de redactie Geen reacties

3000 Werknemers uit de sociale werkvoorziening hebben dinsdag een protestdemonstratie gehouden in Assen. Het protest ging tegen de bezuinigingen op de sociale werkvoorziening, en het uitblijven van een Cao.De vereniging Nederlandse Gemeenten (Vng) wil geen loonsverhoging wil doorvoeren in de cao-onderhandelingen.

Vakbondsbestuurders Marike Langebeek en Alie de Jonge vroegen Vng-vertegenwooridger Peter Teesink toe te lichten waarom er nog geen nieuwe cao is. Zijn verklaring was: “Er is geen geld, gemeenten hebben geen geld en Sw-bedrijven worden gekort.”

Werken naar vermogen
Ook de kabinetsplannen baren de Sw-werknemers grote zorgen. De regering wil 70.000 van de huidige 100.000 arbeidsplaatsen in de sociale werkvoorziening schrappen. Arbeidsgehandicapten zullen via de nieuwe wet Werken naar Vermogen vanaf 2013 op de reguliere arbeidsmarkt moeten werken onder het wettelijk minimumloon. De persoonlijke begeleiding wordt nagenoeg wegbezuinigd.  Het speciaal voor de Sw-acties geschreven lied ‘Laat ons niet meer in de steek’ werd luidkeels meegezongen.

Medewerkers van sociale werkplaatsen uit de overige provincies voeren actie op 3 november in de beurshal Haaglanden in Rijswijk, op 8 november in het 013 Pop centre in Tilburg en op 10 november in de Rijnhal in Arnhem.  Lees meer op www.abvakabofnv.nl en www.mijnvakbond.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!