Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Project maakt natuurgebieden toegankelijk voor iedereen

30 november 2016 Door de redactie Geen reacties

Deze maand is het project ‘Natuur voor iedereen’ van start gegaan. Natuurgebieden zijn vaak lastig te bezoeken voor mensen met een beperking. Door aanpassingen te doen en daarnaast duidelijke informatie over de toegankelijkheid te geven, wordt het voor gehandicapten steeds makkelijker van de natuur te genieten.

Natuur voor Iedereen is een gezamenlijk project van de Nederlandse stichting voor het gehandicapte kind, Natuurmomenten, Revalidatiefonds, Fonds vg, de Speeltuinbende en Kenniscentrum Groen & Handicap. Zij krijgen een bijdrage van 1,9 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij om het te realiseren.

De organisaties willen in de komende drie jaar veertig natuurgebieden in Nederland toegankelijker maken. Dit gebeurt door een gebied te schouwen, waardoor duidelijk wordt welke hindernissen er zijn voor mensen en kinderen met een beperking. Denk aan zandpaden, hekjes, slecht leesbare bordjes, gebrekkige parkeerplaatsen. Wanneer een natuurgebied na aanpassingen toegankelijker is geworden, wordt dit kenbaar gemaakt via borden in het gebied zelf, online en via andere communicatiekanalen.

De eerste stap is de aanleg van Speelnatuur van Oerrr bij bezoekerscentrum Oisterwijk. Hierdoor kunnen straks ook gehandicapte kinderen op deze natuurlijke speelplek terecht.  Mensen in een scootmobiel en mensen met een visuele beperking hebben daar deelgenomen aan de schouw. De Speeltuinbende gaat ook nog kijken wat beter kan. In het voorjaar wordt de Speelnatuur feestelijk geopend.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!