Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Programma helpt ouders contact maken met dreumes met beperking

22 februari 2016 Door de redactie Geen reacties

Stichting Milo, een kennis- en behandelcentrum voor mensen met een ernstige meervoudige communicatiebeperking, start een ondersteuningsprogramma voor ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar met een beperking. In april start dit programma genaamd ComOok in vier regio’s in Nederland.

Jonge kinderen leren communiceren in het contact met hun ouders, maar beperkingen van het kind kunnen de groei van dat contact belemmeren. Een goede start voor kinderen met een beperking komt in de knel als het ontstaan van een gevoelsband stagneert door de beperkingen van het kind.

Stichting Milo wil ouders ondanks beperkingen van hun kind helpen toch mogelijkheden en kansen te zien en te gebruiken voor het maken van contact met hun kind. Hiervoor heeft ze het ComOok-programma ontwikkeld, dat staat voor Communicatie Ondersteuning voor Ouders van kinderen met te verwachten ernstige, meervoudige beperkingen.

De kinderen kunnen variëren in de leeftijd van 0 tot 4 jaar en er kan sprake zijn van een genetische afwijking zoals Down syndroom, Rett syndroom, Angelman syndroom en Prader-Willi. Het is een vroeginterventie programma dat met individuele adviezen steun biedt aan ouders en hun kinderen in de eigen thuissituatie.

Verborgen mogelijkheden
"Samen met de ouders maken we een inschatting van de ontwikkelingsmogelijkheden en de benodigde ondersteuning voor nu en straks. We leren de ouders hoe ze inzicht krijgen in de verborgen mogelijkheden van hun kind en hun zelf. Ze ervaren hoe ze met behulp van verschillende communicatie ondersteunende middelen passende gelegenheden en kansen kunnen scheppen om direct in contact te kunnen komen met hun kind en zich daarbij bewust worden van hun rol en inbreng," vertelt hoogleraar Hans van Balkom van de Radboud Universiteit en betrokken bij stichting Milo.

Het ComOok programma bestaat uit ongeveer 12 huisbezoeken en een 3-tal workshops voor ouders. De huisbezoeken bestaan uit video home training en uit behandelsessies.

Inmiddels is al ervaring opgedaan met een aantal ComOok-trajecten. Ellen, de moeder van Anna vertelt hierover: "Ik ben heel blij voor mijn dochter Anna. Ondanks dat ze niet kan praten, weten we nu dát en hóe Anna ons veel meer kan vertellen dan een jaar geleden en ook hoe we haar hierin het best kunnen ondersteunen."

Milo start op 1 april 2016 met vier nieuwe ComOok groepen in verschillende regio's in Nederland.

Lees meer over het Com-Ook programma

Lees ook: Eindelijk contact met je kind

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!